Bernardić Plenkoviću: “Dok se vi šepurite po Bruxellesu, građani se u Hrvatskoj osjećaju nesigurno”

Hrvatski sabor danas nastavlja s radom nakon jednomjesečne stanke. Sjednica je počela aktualnim prijepodnevom, a pitanja Vladi postavit će 40 zastupnika.

UŽIVO:

12:30 Anka Mrak Taritaš kazala je da u sustavu zdravstva vlada kaos i nepovjernje zaposlenih prema sustavu. Navela je kao primjer smjenu u bolnici u Vinogradskoj. “Kada ćete konačno početi čistiti nered u zdravstvu?”, pitala je Mrak Taritaš.

Plenković joj je rekao da ulazi u individualne slučajeve o kojima on ne želi govoriti u Saboru. “U okviru aktivnosti naše Vlade donijeli smo odluke o ogromni investicijama uloženim u bolnicu u Vinogradskoj. Nadležni državni tajnici prate provedbu projekata koji su odobreni na Vladi u toj i riječkoj volnici, na primjer jer je cilj dostupnost i kvaliteta usluga bolnica”, kazao je Plenković i podsjetio da Hrvatska daje 1,4 milijardi kuna za posebno skupe lijekove. “To je jedan posto proračuna”, objasnio je.

12:15 Ines Strenja Linić pitala je premijera Andreja Plenkovića za neispravno isplaćenim prekovremenim satima liječnicima u Hrvatskoj čak i nakon sudske odluke. “Radi se o vrlo velikim troškovima i protuzakonitom isplaćivanju koje se nastavlja i dalje. Pravosuđe je brzo odradilo svoj posao, zanima me što ćete poduzeti po tom pitanju i hoće li se početi isplaćivati prekovremeni sati liječnicima?”, pitala je Strenja Linić.

Premijer Andrej Plenković kazao je da od nadležnog ministarstva očekuje prijedlog za rješenje tog problema. Strenja Linić ga je upozorila na vrijeme koje protiče i troškove koji nastaju i koji su sve veći iz dana u dan, a koji su mogli biti puno manji da se problem rješavao nagodbom. “Problem nije morao niti doći na sud, moglo se sve dogovoriti”, kazala je.

12:00 Dražen Barišić postavio je pitanje ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću o mjerama aktivne politike zapošljavanja. “Zamjenjena je mjera stručnog osposobljavanja s pripravništvom. Ta je mjera mnogima otvorila mogućnost zapošljavanja. Vjerojatno se pokazalo da se mjera nije pokazala dobrom, pitanje je – zašto mislite da je pripravništvo bolje?”, pitao je Barišić.

Ministar Aladrović kazao je da se novim mjerama želi osmažiti pripravništvo u odnosu na ono što je do sada bilo u stručnom osposobljavanju. “Pripravništvo u odnosnu na stručno osposobljavanje nosi kvalitetnije uvjete za samog radnika koji nema dovoljno radnog iskustva. Želja je da se što više radnih odnosa formira kroz ugovore o radu, a jednako tako Hrvatski zavod za zapošljavanje će sufinancirati troškove zapošljavanja”, odgovorio je.

11:50 Peđa Grbin je kazao da diljem Hrvatske postoji problem s organiziranim kriminalom. ”A vi šaljete policiju na granice da maltretira migrante”, rekao je Grbin premijeru. Podsjetio je da je sudac Ivan Turudić uhvaćen u prebrzoj vožnji te da su pojedini HDZ-ovi zastupnici novcem namijenjenim za zapošljavanje hrvatskih branitelja kupili apartmane na Jadranskoj obali, ”a danas sjede u Saboru i postavljaju pitanja”.

”Gospodine Plenkoviću, govorite o sigurnosti, a građani nisu sigurni ni na ulicama niti u domovima. Moje pitanje vama je hoćete li sići s oblaka na kojem se nalazite i poduzeti nešto da riješite probleme građana ili ste vi taj problem”, pitao je premijera.

”Što se tiče vaših aluzija za počinjenje kaznenog djela bilo koga, svatko tko počini kazneno djelo za to mora odgovarati. Većina slučajeva koje ste spomenuli, za neke nisam ni čuo, za svako se vodio proces. Prema tome, sustav funkcionira. Nema anarhije”, odgovorio je premijer.

Maras se javio za povredu poslovnika rekavši da je premijer ignorirao pitanje o kriminalnim radnjama HDZ-a. ”O čemu vi govorite premijeru, s kim se vi svađate? S građanima? Dajte dođite sebi”, rekao je Maras, na što ga je Jandroković upozorio da ne može ”procjenjivati kako će netko odgovoriti na pitanje”.

Grbin je kazao da je zadovoljan kako mu je premijer odgovorio jer se njegov ”nastup razlikuje od nastupa Kolinde Grabar-Kitarović. Jedino po čemu se razlikuje je po tome jer nije obećao plaće od 8000 eura”.

11:20 na red je stigao je SDP-ov Gordan Maras, koji je premijera pitao ‘do kada će pokušavati pomagati Milanu Bandića tako što ste ga posjeli pored državnog odvjetnika Dražena Jelenića’.

“Do kada ćete maltretirati Zagrepčane vi i gradonačelnik Bandić?”, upitao je Maras.

“Ja mislim da je ovo jubilarni 20. put da na aktualnom satu vi želite razgovorati o tijelu koje nije Sabor. Imate Gradsku skupštinu pa tamo pričajte o tome”, počeo je svoj odgovor premijer i nastavio: “Pitate me do kad ćemo surađivati s nekim partnerom. Do kad ćete vi surađivati s Beljakom? Do kad ćete surađivati s nekim tko je na ‘pidgin english’ napisao nešto što ne priliči političaru? A što se tiče vaše aluzije da je gradonačelnik dao nalog da se čisti smeće oko moje kuće…slušajući vas dalo bi se reći da ima više za čistiti kod vas”, poručio je Plenković Gordanu Marasu.

11:10 Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović na aktualnom prijepodnevu u Saboru postavio je pitanje ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, vezano uz namjeru postavljanja betonske “petokrake” na riječki neboder u sklopu Europske prijestolnice kulture.

“Hoćete li svojim nečinjenjem dozvoliti postavljanje petokrake na spomenik kulture”, upitao je Hasanbegović, nazvavši to “estetskom devastacijom”.

“Mi smo se opredijelili da ćemo živjeti u državi koja je demokratska i koja neće cenzurirati umjetnike. O tome što će koji umjetnik misliti, raditi, djelovati, o tome će odlučivati umjetnik, a ne neki ministar ili komesar. O tome hoće li se nešto raditi na spomeniku kulture, kada dobijemo zahtjev onda ćemo odlučiti. Ne bavimo se nečinjenjem, nego se bavimo donošenjem odluka”, odgovorila je Obuljen Koržinek.

10:40 SDP-ovka Sabina Glasovac upozorila je da premijer povrijedio poslovnik jer se u odgovoru jednom zastupniku osvrće na pitanja drugih zastupnika.

Jandroković joj je izrekao opomenu jer je nastavila govoriti nakon isteka vremena pa poručio: ”Ako se netko prepoznaje u premijerovim riječima, to je njegov problem”

10:20 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić svoje pitanje uputio je premijeru Plenkoviću. “Građani su s pravom ogorčeni i uzimaju pravdu u svoje ruke. Izgubli su povjerenje u policiju, DORH, vladu, ne mogu gledatu tu nepravdu, ne mego gledati kako se kriminalci silovatelju šetaju slobodno. Što konkretno poduzimate da zaustavite ovaj kaos i nered u Hrvatskoj?”

“Ovakva generalizacija ne stoji. Hrvatska je po statistikama među sigurnijim članicama EU. Izdvajati iz konteksta, a na ovaj način koa da iskazujete razumijevanje pokušaj anarhije odnosno uzimanje pravde u svoje ruke. Mi to kao vlada nećemo dopustiti. Hrvatska policija nerijetko i ispod radaraj je obavila niz operativnih akcija koje su završavala podizanjem optužnicama, uhićenjima, nizom kriminlanih skupina. I danas će biti press konferencije od naših policijskih uprava. Rad institucija mora biti pojačan, rad prevencija ja iskorijenjivanju onih koji su krimalnci, koji su dileri droge, je zadaća policije, pravosuđa, obrazovnog sustava, socijalnog sustava i zdravstvenog. Ali i mentaliteta. Ne dopuštam da se Hrvatska danas ovakva kakva ne lijepi etiketa anarhije i neuređenost. To niej točno. Samo u Splitu bilo je 1823 zapljene droge, 171 kazneno prijavljena osoba zbog droge. Izvlačenje zaključke je grozno”, kazao je Plenković.

Bernardić je kazao da nije odgovorio na pitanje jer ne poduzima ništa. “Pogledajte malo što misli vaš vlastiti narod umjeto da se skrivate po Bruxellesu. Upravo za svoj izborni neuspjeh ste okrivili te ljude koji su iselili iz Hrvatske. Hvalili ste se velikim projektom Slavonija. Zato se građani s pravom osjećaju nesigurnima. Dok se vi šepurite po Bruxellesu, građani vide da je vas mandat od 4 godine na čelu hrvatske vlade može stati u 2 riječi: kaos i korupcija”, dodao je.

10:10 zastupnik Tušek ministricu Bedeković pitao je o domovima za starije osobe i tragediji koja se dogodila u subotu.

“Korisnici su u domu Zelena oaza u Andraševcu bili smješteni na temelju privatnih ugovora. Dio štćenika je nakon požara smješten u odgovarajuće domove, dio se vratio u svoje obitelji. Obavljen je inspkecijski nadzor. Doneseno je rješenje o zatvaranju doma i podnesena je kaznena prijava protiv vlasnice doma nadležnom Državnom odvjetništvu. Zatraženo je detaljno izvješće od svih županija o domovima. Kad dobijemo podatke imat ćemo širu analizu temeljem koje ćemo dalje postupati”, odgovorila je.

10:00 Zastupnik HDZ-a Ante Bačić pitao je ministra pravosuđa o novom zakonu o pomilovanju.

Ministar Bošnjaković rekao je kako bi zakonom struka dala predsjedniku stručno mišljenje o pomilovanju. Ne bi više predsjednik sam odlučivao. “Postupak bi sa uključenom strukom trebao biti transparentniji”, poručio je Bošnjaković.

09:55 Tomislav Žagar premijera je pitao: “Što ćete učiniti već sutra da s počnu graditi javno domovi po županijama, kako bi domovi bili dostupni građanima?”

“Pridružujem se izrazima sućuti obiteljima stradalih u Andraševcu. Ja sam bio odmah u subotu ujutro tamo, na mjestu tragedije. Mi smo usvojili strategiju socijalne skrbi za starije osobe koju provodimo u periodu od 2017. do 2020. Ono što su naučene lekcije je sljedeće: kroz novi zakon o soc. skrbi i kroz učinkovtiji inspekcijski nadzor treba vidjeti ima li još takvih slučajeva, da li svaki od tih objekata je izgrađen prema najvišim standaridma, imaju li broj korisnika koji trebaju imati… Takvih domova ima preko 700, točnu sliku imat ćemo nakon što se sve istraži. To je nažalost pouka ove velike tragedije”, odgovorio je Plenković.

Žagar je podsjetio da u Hrvatskoj nema javnih domova za starije i nemoćne te da Vlada za treba naći sredstva za izgradnju takvih domova.

09:50 Prvi na redu bio je Ivan Pernar, koji je premijera Andreja Plenkovića pitao zašto još nije napravljena obdukcija Siniše Palme, virovitičkog pročelnika za financije, za kojega javnost sumnja, kazao je Pernar, da je ubijen.

“Sve što se tiče slučaja u Virovitici, sve što ste pitali su pitanja koja treba postaviti DORH-u”, odgovorio je Plenković, a Pernar mu je rekao da nije zadovoljan odgovorom.

Pernar je premijera pitao i ”kada HDZ planira vratiti 24 milijuna kuna koje je izvukao preko Fimi medije”. ”Ivo Sanader je lopov, a vi ste svi pošteni. Ma je li? Pa to vam nitko ne vjeruje, gospodine Plenkoviću. Sve je to tuga, žalost i jad”, poručio je Pernar premijeru.

Komentiraj