Aktualno prijepodne: Grbin: “Distribucija cjepiva je grozna. Imamo i problem s lijekovima”

Aktualnim prijepodnevom, u kojemu 38 zastupnika postavlja pitanja članovima Vlade, Hrvatski sabor je u srijedu započeo novu sjednicu koja će potrajati do sredine srpnja, ustavnog roka za redovno zasjedanje.

Peđa Grbin predsjedniku Vlade Plenkoviću uputio je pitanje vezano uz problem cijepljenja.

“Odgovorni ste kako funkcionira distribucija cjepiva u Hrvatskoj, a ona funkcionira grozno. Doze se ne uspijevaju podijeliti na adekvatan način. Cijepe se ljudi od 30, 40 godina, a s druge strane rizične skupine ne mogu do cjepiva. Imamo i kroničan problem s lijekovima zbog nagomilanih dugova koje vaša Vlada ne rješava”, rekao je Grbin.

Postavio je pitanje što će se poduzeti da se stanje popravi.

“Što se tiče cjepiva, Hrvatska je dosad naručila 8,85 milijuna doza cjepiva. Dosad je isporučeno 664.500 doza, do kraja travnja očekujemo još 500 tisuća doza”, odgovorio je Plenković.

Ljetos je djelovalo, prema svim informacijama, da će cjepivo AstraZenece biti prvo dovršeno i odobreno, na tom je tragu bila naša narudžba, nastavio je Plenković.

“Naručili smo još šest vrsta cjepiva. Problem organizacije imala je jedna kompanija na globalnoj razini. AstraZeneca je isporučila manje doza svugdje, zato smo naručili dodatne doze Pfizera. Do 1. srpnja želimo imati cijepljeno otprilike 55 posto odrasle populacije, to možemo postići”, iznio je Plenković stanje oko cijepljenja.

Komentirao je i dugove prema veledrogerijama.

“Sada nema bolnica kojima nedostaje lijekova. Ako želite plašiti ljude da nema lijekova, to je vaša odgovornost, vi se nosite s time, ali to se ne događa. Prije Božića smo isplatili milijardu i 300 milijuna kuna, sad je dostavljeno 980 milijuna kuna, a razgovori se nastavljaju. Ući ćemo u strukturu troškova i vidjeti razloge duga”, rekao je Plenković.

Grbin je na to odgovorio da u vrijeme SDP-ove vlade nije bilo problema s isporukom lijekova, a da o nedostatku lijekova nije rekao on, nego pacijenti.

Pitanja oko sustava socijalne skrbi

Zastupnica Martina Vlašić Iljkić iz redova SDP-a pitala je ministra Aladrovića osjeća li se odgovornim za marginaliziranje sustava koji treba štititi najslabije.

Ministar Josip Aladrović je odgovorio da su svjesni strukturnog problema te da poteškoće pokušavaju riješiti.

“Zakon će vrlo brzo ući u javno savjetovanje, na njemu radi radna skupina stručnjaka. Nažalost, ovu tragediju nismo izbjegli, nadam se da ćemo takve događaje minimizirati u budućnosti. Mi moramo odvojiti one djelatnike koji rade odgovorno od onih koji ga ne rade, a za neodgovorne u sustavu neće biti mjesta. Mijenjat ćemo Zakon o socijalnoj skrbi i Zakon o udomiteljstvu”, najavio je Aladrović.

 

Komentiraj