AKTUALNO PRIJEPODNE Danas će Plenković i ministri odgovarati na vruća pitanja oporbe

Autor:

08.11.2023., Zagreb - Aktualnim prijepodnevnom, postavljanjem zastupnickih pitanja Vladi, pocela je nova, 19. sjednica Sabora.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor, nakon dvotjedne stanke zbog izbora za Europski parlament, danas nastavlja rad aktualnim prijepodnevom na kojem će pitanja članovima Vlade postaviti 41 zastupnik.

Ždrijebom je odlučno da će prvo pitanje članovima Vlade postaviti Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine, a posljednja Danica Baričević (HDZ).

Zastupnici 12. srpnja odlaze na dvomjesečnu stanku

Saborski zastupnici će bez prekida zasjedati do 12. srpnja kada odlaze na dvomjesečnu ljetnu stanku. Na dnevnom redu sjednice, za sada se nalazi 58 točaka, od kojih je 16 preneseno iz prošlog saziva, a ostale su novi prijedlozi Vlade ili zastupnika.

Nakon aktualnog prijepodneva, zastupnici će raspraviti izmjene Zakona o sestrinstvu kojima se uređuje način stjecanja više razine obrazovanja medicinskih sestara te se u zakon uvrštavaju do sad izostavljeni stručni diplomski studiji.

Definiraju se i kompetencije prvostupnika sestrinstva sa završenom specijalizacijom iz djelatnosti hitne medicine te im se omogućuje primjena znanja i vještina te samostalna primjena lijekova utvrđenih Pravilnikom o životno ugrožavajućim stanjima bolesnika bez prisustva liječnika.

Izmjene Zakona o Vladi

Za četvrtak predviđena je rasprava o izmjenama Zakona o Vladi kojima se osnivaju uredi za socijalno partnerstvo i odnose s javnošću. Istog dana na dnevnom redu su i izmjene Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojima se uređuje radno-pravni status zajedničkog službenika ili službenika zajedničkog upravnog tijela jedinice lokalne samouprave koje su funkcionalno povezane, kao i obveze polaganja državnog ispita, rokovi za polaganje te posljedice neizvršenja polaganja državnog ispita.

U petak Sabor će raspravljati o prijedlogu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (EU) kojim se reformira način upravljanja kulturnom baštinom, najavio je N1.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.