Aktualnim prijepodnevom u 9,30 Sabor započinje važnu i dinamičnu sjednicu

‘Aktualnim prijepodnevom’ danas u 9,30, Hrvatski sabor uz epidemiološke mjere počinje novu sjednicu koja će potrajati do sredine prosinca i na kojoj će, uz ostalo, donijeti državni proračun za iduću godinu.

Zastupnike očekuje vrlo intenzivan rad. Već sada na dnevnom je redu više od 60 točaka, a sasvim je izvjesno da će ih idućih tjedana biti još. Kako bi odradili sve planirano, u studenome će zasjedati sva četiri tjedna, tri od utorka do petka, a u tjednu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje dva dana.

N1 prenosi kako ovotjedno zasjedanje otvara ‘aktualno prijepodne’ u kojemu će premijeru i ministrima pitanje postaviti 39 zastupnika, a poslijepodne Sabor raspravlja premijerovo izvješće o sastancima Europskog vijeća.

Premijer Andrej Plenković u srijedu Saboru podnosi Vladino godišnje izvješće, svojevrsno izvješće o stanju nacije, u kojem će navesti uočene pojave, probleme i stanje u društvu, kao i aktivnosti Vlade.

Dan kasnije Sabor će raspravljati o rebalansu državnoga proračuna, u petak o izmjenama svog Poslovnika kojeg će prilagoditi odluci Ustavnog suda, i to najvjerojatije tako da se u uvjetima epidemije plenarna sjednica osim u Velikoj vijećnici, održava u još nekoliko dvorana, uz načelo razmjernosti kod raspodjele sjedećih mjesta u tim dvoranama. Smisao je svega da se, na tragu odluke Ustavnog suda, svakom zastupniku omogući da nazoči i sudjeluje u raspravama, te u replikama. Zastupnici će potom iz svoje dvorane dolaziti u Veliku vijećnicu i ondje govoriti s posebno postavljenog mikrofona.

Ostaje dogovor da predlagatelj točke govori 20 minuta, predstavnik kluba deset, zastupnik pojedinačno pet minuta, a da zastupnici koji glasuju video-putem mogu na taj način i raspravljati. To su oni koji imaju covid-19 ili su u samoizolaciji.

Proteklih tjedana, covidom-19 zarazilo se nekoliko zastupnika, prošlog tjedna čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, te Mostovi Nikola Grmoja, Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić.

Svima koji ulaze u saborsku zgradu, dakle i zastupnicima, mjeri se temperatura, zastupnici su obvezni nositi maske, u svim dvoranama u kojima će sjediti bit će osigurana dezinfekcijska sredstva te propisana međusobna udaljenost.

Komentiraj