Branka Mrzić iz Roda: Ovo je mučenje žene; ginekološko nasilje u Hrvatskoj je uzelo maha

Branka Mrzić iz udruge Roda komentirala je za N1 slučaj Mirele Čavajde, trudnice kojoj su liječnici u šestom mjesecu trudnoće otkrili teške malformacije ploda zbog kojih bi, kako su joj rekli, dijete umrlo ili živjelo kao biljka. Nisu joj ponudili nikakvo rješenje, nego su je uputili na prekid trudnoće u Sloveniju iako zakon u Hrvatskoj dozvoljava da se taj postupak izvede i ovdje.

“Ovo čemu mi svjedočimo je nešto što se može nazvati torturom i mučenjem žene koja ionako pati, žene koja ima nevjerojatne snage izaći sa svojim iskustvom u javnost, znajući što joj se može dogoditi”, kazala je Mrzić.

Smatra da se spomenuta trudnica u ovoj situaciji našla jer je u samom početku bila obmanuta.

“Dobila je uputu od dvije liječnice da to učini u Sloveniji jer joj u Hrvatskoj taj postupak neće nitko napraviti. Sasvim slučajno doznaje da ipak postupak može napraviti prema zakonu i u Hrvatskoj i tu kreće cijela ova drama. Da je ona poslušala savjet dvije stručne osobe, ona je već sada mogla prekinuti trudnoću, a možda bi naknadno doznala da nije trebala kao što to danas možemo čuti”, kazala je Mrzić, ponovno ističući da za ovo nema druge riječi osim – tortura.

“Umjesto da se čuva privatnost i dostojanstvo žene i obitelji koja se našla u ovoj mučnoj situaciji, struka si daje za pravo da šalje kontradiktorne poruke, stvara se prostor za poruke mržnje i javni linč, umjesto da razgovaramo o tome u kakvom se stanju nalazi naš zdravstveni sustav i jesu li žene građanke drugog reda ili država ipak brine o njima”, rekla je Mrzić.

Ističe da je puno grešaka u koracima struke. “Prvo smo čuli da nemamo tehničkih kapaciteta, niti da liječnici imaju znanje kako izvesti zahvat prekida trudnoće. Zatim čujemo od ministra Beroša da se takvi zahvati u RH normalno provode. S druge strane, od liječnika u Sloveniji možete pročitati u medijima da godišnje oko 10 Hrvatica odlazi u Sloveniju na prekid trudnoće”, kazala je Mrzić.

Napominje i da u ovakvim situacijama kada se radi o sumnji, ali i medicinskoj indikaciji za teške malformacije ploda, žena ne bi trebala čekati niti dan za magnetsku rezonancu.
“Cijela obitelj je duboko potresena ovom pričom i u takvoj situaciji ih se ostavlja da čekaju danima, a na kraju slušamo obmane i laži”, dodala je.

Na pitanje je li pouka ove priče da žene bježe iz RH, Mrzić odgovara: “Tako je. I to nije prvi puta da od sustava, koji bi trebao štititi zdravlje i dojstojanstvo žena, muškaraca i djece, čujemo da svi oni koji ukažu na nepravilnosti i neprofesionalno ponašanje dobiju osudu.”

Ta razina zdravstvene skrbi koja je prije pandemija bila dovoljno niska, za vrijeme pandemije je pala na najniže grane. S pravom se pitamo, jesu li žene uopće bitne ili ne.

Vjeruje ministru Berošu da tek sada saznaje da se žene šalje u Sloveniju na prekid trudnoće koji mogu obaviti i u RH. “Ovo nije prvi puta da ministar Beroš saznaje o ovakvim ponižavajućim tretmanima žena. Žene to rade u tišini. To je jedna osobna teška tragedija koju s obitelji proživljavaju cijeli život. Ovo što se trenutno događa, osuda na svakom koraku, je neprihvatljivo. Mi joj pružamo punu podršku zajedno sa mnogim drugim civilnim društvima”, rekla je.

Vezano uz priziv savjesti, kazala je da joj je teško reći zašto je situacija u Hrvatskoj tako bitno drugačija nego u Sloveniji.

“Hrvatska je u jako nepovoljnoj situaciji što se tiče zdravlja žena. Primjerice, urez međice, epiziotomija, postupak koji WHO smatra zastarjelim i nepotrebnim, a koji ostavlja posljedice na zdravlje žene, u Hrvatskoj je stopa 55 posto. U Danskoj 1 posto. Ne znam gdje naši liječnici uče o svom zanimanju”, dodala je.

Poručila je da se Hrvatska našla uz bok zemalja u kojima je ginekološko nasilje uzelo maha.

“Zašto se stvari rade na način na koji se radilo prije 50 godina? Zašto se ne sluša iskustva pacijentica? To je nama velika nepoznanica. Za Mirelu je ovo već završilo. Ona je obilježena za cijeli život. Nadam se da će netko za ovo sve jednog dana odgovarati”, kazala je.

Odvjetnica Mirele Čavajde: “Ministar Beroš ne govori istinu”

Komentiraj