Aktivistica za ljudska prava Lilian Tintori, supruga najpoznatijeg političkog zatvorenika u Venezueli, u subotu je objavila da joj je zabranjeno napustiti državu te da je privedena na sud zbog gotovine koja je pronađena u njezinom vozilu.

“Diktatura nas želi zaustaviti da idemo na veoma važnu međunarodnu turneju”, napisala je Tintori na svom Twitter profilu uz fotografiju na zračnoj luci Maiquetia izvan Caracasa na kojoj drži papire na kojima piše da joj je zabranjen odlazak i oduzeta putovnica.

Tintori, čiji je suprug Leopoldo Lopez, čelnik opozicije koji je u kućnom pritvoru, često putuje inozemstvom gdje drži govore protiv socijalističke vlade predsjednika Nicolasa Madura i kršenja ljudskih prava koje čini.

Tintori ističe kako se trebala sastati s europskim čelnicima, uključujući Mariana Rajoya, Emmanuela Macrona, Angelu Merkel i Theresu May.

“U mojoj pratnji su bili veleposlanici Španjolske, Njemačke i Italije, pa su svjedočili zlostavljanju ove diktature”, objavila je Tintori na Twitteru, ponovno uz fotografiju.

Ona je u četvrtom mjesecu trudnoće, a u utorak joj je naređeno da se pojavi pred sudom u Caracasu kako bi odgovarala na pitanja o 200 milijuna bolivara koje je policija pronašla u njezinom automobilu.

Na crnom tržištu valuta ta svota vrijedi gotovo 11 tisuća dolara, a aktivistica tvrdi da joj je taj novac bio potreban prvenstveno za medicinske troškove za svoju hospitaliziranu baku stogodišnjakinju.

Oporba tvrdi kako je Madurova vlada ove godine pojačala represiju protivnika, dok dužnosnici tvrde da spriječavaju planove o nasilnom puču u režiji Sjedinjenih Država i drugih stranih sila.

Komentiraj