Aktivistica i supruga oporbenog lidera došla iz Venezuele u Španjolsku

Aktivistica za ljudska prava Lilian Tintori, supruga venezuelanskog opozicijskog lidera Leopolda Lópeza, u utorak je došla s kćerkom iz Venezuele u Španjolsku, izvijestila je španjolska vlada.

Tintori je odlučila napustiti španjolsko veleposlanstvo u Caracasu, glavnom gradu Venezuele, gdje se nalazila kao gost, priopćila je glasnogovornica španjolske vlade.

Ona je bila ušla u španjolsko veleposlanstvo 30. travnja zajedno sa suprugom Lópezom nakon neuspjelog ustanka protiv predsjednika Nicolása Madura.

Jedan službenik španjolskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je da se López i dalje nalazi u rezidenciji španjolskog veleposlanika u Caracasu. On se pojavio na ulici tijekom neuspjelog ustanka te je bio na video poruci koju je tada odaslao samoproglašeni privremeni predsjednik Juan Guaidó.

Nakon toga je zatražio sklonište u španjolskom veleposlanstvu. Nakon što mu je dopustio da se ondje skloni, španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell izjavio je početkom svibnja kako neće dopustiti da veleposlanstvo u Caracasu bude korišteno kao politički centar.

Španjolska vlada je tada poručila da neće predati Lópeza vlastima Venezuele, ali mu neće dati ni azil. Sud u Venezueli je raspisao uhidbeni nalog za Lópezom.

Španjolska vlada premijera Pedra Sáncheza priznala je Guaidóa za privremenog predsjednika odmah nakon što su to učinile Sjedinjene Države te zatražila od njega da u što kraćem roku raspiše predsjedničke izbore. Vlast u Venezueli i dalje drži predsjednik Maduro.

Komentiraj