Aktivistica protestirajući gola utrčala na crveni tepih festivala u Cannesu

Petak je trebao biti dan koji će označiti premijera novog filma Georga Millera „Three Thousand Years Of Longing“ s Tildom Swinton i Idrisom Elbom u glavnoj ulozi. Miller je stigao u Cannes nakon što je prije pet godina prikazao film „Pobješnjeli Max“, posljednji iz popularne franšize. No, premijeru tog filma obilježila je gola žena koja je utrčala na crveni tepih pred početak projekcije filma. Nije baš bila gola, njeno tijelo bilo je obojano bojama ukrajinske zastave, na prsima i trbuhu pisalo je „Stop Raping Us“ (Prestanite nas silovati), dok je na leđima pisalo SCUM, što je naziv francuske aktivističke grupe čiji je feministički manifest objavljen još u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Ona je, kako se saznaje, došla odjevena na crveni tepih, da bi tada skinula odjeću i počela vikati nakon čega ju je osiguranje uklonilo.

Filmski festival u Cannesu već je poznat po  raznim protestima na crvenom tepihu. Prije četiri godine 82 žene protestirale su zbog spolne neravnopravnosti u filmskoj industriji, nekoliko dana kasnije održan je i antirasistički protest.

epa09962435 Idris Elba (L) and Tilda Swinton (C) and George Miller attend the photocall of ‘Three Thousand Years of Longing’ during the 75th annual Cannes Film Festival, in Cannes, France, 21 May 2022. The festival runs from 17 to 28 May. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Film „Three Thousand Years Of Longing“ ne natječe se za Zlatnu palmu, prikazan je izvan konkurencije. Temelji se na kratkoj priči iz 1994. „The Djinn in the Nightingale’s Eye” A.S. Byatta koju su za film adaptirali Miller i njegova kći Augusta Gore. U subotu, na konferenciji za novinare, Tilda Swinton objasnila je kako se zbližila s Millerom prije pet godina, upravo na festivalu u Cannesu. “Sjela sam do nekog koga nisam prepoznala a 15 minuta kasnije shvatila sam da je to George Miller. Brzo smo se sprijateljili da bi mi godinu dana kasnije on poslao scenarij“.  Miller je kazao kako je dugo tražio nekog tko će glumiti džina a slučajno upoznavanje s Idrisom Elbom donijelo mu je rješenje tog problema. „Da ga nisam upoznao ne bih znao tko će glumiti džina. Ni dan danas to ne bih znao“.

Miller je toliko oduševljen Tildom Swinton da je rekao kako već razmišlja o novom projektu u kojem će ona glumiti. Ona je, s druge strane, rekla kako je kino njen hram a veliko platno vjerojatno najljepša stvar na planeti.

Komentiraj