AKTIVISTI SA SAVICE PISALI MINISTRU DOBROVIĆU ‘Sada je vrijeme i mjesto da nam pomognete’

Zarko Basic/PIXSELL

U parku na Savici danas nema radnika, bagera, kamiona, tek nekoliko policajaca koji dežuraju u blizini parka. Ipak, građani, koji su tu dežurali cijelu noć, svoj park čuvaju i jutros.

U međuvremenu su sastavili pismo ministru zaštite okoliša Slavenu Dobroviću u kojem su mu izložili svoje probleme i zahtjeve.

“Poštovani ministre Dobroviću,

obraćamo se Vama i tražimo zaštitu kao građani Republike Hrvatske kojima su narušena sva demokratska prava.

Prekoračivši sve demokratske procedure, bez obavještavanja javnosti, gradonačelnik Bandić nasilno nastoji provesti devastaciju našeg jedinog zelenog parka u Trnjanskoj Savici pod nazivom „uređenje parka“.

Projekt do kojeg mi građani nemamo pristupa i saznajemo detalje putem dobrih ljudi predviđa:

– zamjenu trave betonom i sintetskim pokrovom na površini od 9 300 m2 i opločnike na 1500 m2, ukupno to čini 42% površine parka
– rušenje 16 dvadesetogodišnjih stabala

To je jedina mala zelena oaza koju imamo u prebetoniziranom i preizgrađenom naselju. Ljeti nam je park jedino osvježenje, a sad bismo umjesto toga trebali dobiti betonsku i plastičnu grijalicu. Želimo uređeni park, ali isključivo s prirodnim, ekološki prihvatljivim i održivim materijalim. Znamo kako bismo si uredili park za mnoge buduće generacije.

Povodom Dana planete zemlje izjavili ste:

“Očuvanje planeta nije samo globalna ili nacionalna obaveza, nego je to zadaća svakoga od nas jer svi građani savjesnim i odgovornim ponašanjem mogu doprinijeti zaštiti okoliša, očuvanju resursa i ublažavanju posljedica klimatskih promjena…. korištenjem ekološki prihvatljivih proizvoda direktno doprinosimo osiguranju čistog i zdravog okoliša. A takvoga ga trebamo ostaviti i našoj djeci i budućim generacijama”.

Sada je vrijeme i mjesto da nam u skladu s tim aktivno pomognete i zaštitite naše interese.

Nadamo se da će glas razuma prevladati i da ćemo zajedno pobijediti”, stoji u pismu Inicijative “Čuvamo naš park”.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]