AKTIVIST Mbappe pozvao Francuze da ne biraju ‘ekstremne opcije’ na izborima, desnica mu očitala lekciju

Autor:

UEFA EURO, EM, Europameisterschaft,Fussball 2024: Gruppenspiel Österreich - Frankreich 17.06.2024 Kylian Mbappe Frankreich, 10. UEFA EURO 2024: Gruppenspiel Österreich - Frankreich Arena Düsseldorf, Düsseldorf, am 17.06.2024 *** UEFA EURO 2024 Group match Austria France 17 06 2024 Kylian Mbappe France, 10 UEFA EURO 2024 Group match Austria France Arena Düsseldorf, Düsseldorf, on 17 06 2024 Copyright: xBEAUTIFULxSPORTS/Meuselx,Image: 882557757, License: Rights-managed, Restrictions: Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: BEAUTIFUL SPORTS/Meusel / imago sportfotodienst / Profimedia

BEAUTIFUL SPORTS/Meusel/imago sportfotodienst/Profimedia

Čelnik francuske krajnje desnice Jordan Bardella kritizirao je nogometnu zvijezdu Kyliana Mbappea zbog njegovog poziva mladima da glasaju protiv ‘ekstremnih opcija’ na parlamentarnim izborima u Francuskoj koji se održavaju ovog mjeseca.

“Gajim mnogo poštovanja prema našim nogometašima, bilo da je to Marcus Thuram, bilo Kylian Mbappe, koji su ikone nogometa i idoli mladih… Ali moramo poštivati ​​Francuze, moramo poštivati ​​svačiji glas”, rekao je Bardella za CNews TV.

“Kad si tako sretan da imaš jako, jako veliku plaću, kad si multimilijunaš… onda mi bude malo neugodno vidjeti te sportaše… kako drže lekcije ljudima koji više ne mogu spojiti kraj s krajem, koji se više ne osjećaju sigurnima, koji nemaju mogućnost živjeti u četvrti koju štite sigurnosni agenti”, rekao je.

Mbappe, kapetan “Plavih”, koji je iznimno popularan, izjavio je u nedjelju na konferenciji za novinare, uoči prve utakmice Francuske na Euru 2024., da “tvrdi desničari kucaju na vrata moći”.

KOKICE SU VEĆ RAZGRABLJENE Predizborna kampanja u Francuskoj pretvorila se u ludi reality show

Napadač Marcus Thuram ranije je pozvao Francuze da se “svakodnevno bore” kako bi spriječili Bardellino ekstremno desno Nacionalno okupljanje (RN) u preuzimanju vlasti.

Mbappe pak nije precizirao stranku, ali je rekao da podržava iste vrijednosti kao Thuram.

“Kylian Mbappe je protiv ekstremnih stavova i protiv ideja koje dijele ljude. Želim biti ponosan što predstavljam Francusku, ne želim predstavljati zemlju koja ne odgovara mojim vrijednostima, ili našim vrijednostima”, rekao je Mbappe.

Taj je poziv odjeknuo među mladima u Mbappeovoj bivšoj četvrti u siromašnom pariškom predgrađu, a iz RN-a nisu čekali da ga kritiziraju.

Bardella je to učinio dan nakon što je Francuska pobijedila na prvoj utakmici Francuske na Euru 2024., u kojoj je Mbappe slomio nos.

MBAPPÉ Ne znaš tko se više trese, Francuska ili Real: slijedi liječenje. Pa igranje s maskom

Bardellina euroskeptična, antiimigracijska stranka ima svoju prvu pravu priliku za osvajanje nacionalne vlasti na izborima 30. lipnja i 7. srpnja. Ankete javnog mnijenja dosljedno stavljaju RN na prvo mjesto otkako je predsjednik Emmanuel Macron ovog mjeseca donio šokantnu odluku da raspušta parlament.

U međuvremenu je predsjednik Francuskog nogometnog saveza Philippe Diallo rekao na tiskovnoj konferenciji u kampu momčadi u Njemačkoj da igrači mogu slobodno izraziti svoje mišljenje. Pozvao je političke stranke da ove komentare ne uzimaju u svoju korist.

Još nije sigurno hoće li kapetan Francuske moći nastupiti protiv Nizozemske u petak.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.