Aktiviran sustav za prijavu građana za cijepljenje

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je na Facebooku objavio da je aktiviran sustav za prijavu građana za cijepljenje cijepise.zdravlje.hr, a dosad je zabilježeno 8000 prijava.

“Danas je aktiviran sustav za prijavu građana na cijepljenje. Dosad je zabilježeno preko 8000 prijava, što dovoljno govori o osviještenosti naših građana. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem stranice cijepise.zdravlje.hr, pozivom na broj 0800 0011, preko obiteljskog liječnika ili pozivnih centara županijskih zavoda za javno zdravstvo”, napisao je Beroš.

Ministar zdravstva na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaptute kazao je da se aktiviranjem sustava Hrvatska svrstala u vodeće zemlje koje koriste nacionalne središnje platforme za cijepljenje. “Vjerujem da ćemo osigurati uspješan start sljedeće faze cijepljena koja nam dolazi po redu prioriteta i za koju smo osigurali 240 cijepnih mjesta”, rekao je.

Objasnio je da će osoba nakon prijave dobiti povratnu informaciju o mjestu i terminu cijepljenja, što će ovisiti o količini cjepiva koje će stizati. Neće biti moguće višestruko naručivanje, a omogućit će se uvid u cijepni status građana.

‘Od ponedjeljka, 1. ožujka 2021., svi hrvatski državljani i osobe s prebivalištem i boravištem u Hrvatskoj mogu se prijaviti za cijepljenje preko internetske stranice cijepise.zdravlje.hr ili telefonom na 0800 0011, gdje će prijave biti zaprimljene i zabilježene u središnjem evidencijskom sustavu’, navodi se na stranici koronavirus.hr.

Dodaje se da se građanima s kroničnim bolestima preporuča se da se najprije prijave preko svojih liječnika obiteljske medicine, koji će potvrditi njihovo zdravstveno stanje i odrediti prioritetno mjesto na listi cijepljenja. Nepokretne ili teže pokretne osobe također se prijavljuju za cijepljenje svom liječniku obiteljske medicine, koji će organizirati cijepljenje prilikom kućnog posjeta ili s pomoću mobilnih timova, dok će za osobe smještene kod pružatelja usluge smještaja ili u specijalnim bolnicama cijepljenje biti organizirano u tim ustanovama kao i do sada.

Nakon zaprimanja prijave, građani će obavijest o mjestu i terminu cijepljenja primiti na svoju e-adresu, SMS porukom ili telefonski, ovisno o odabiru prilikom prijave. Osobe od 65 godina i više imaju prednost pred osobama mlađe životne dobi. Cijepljenje se provodi u ordinacijama obiteljske medicine, osobito za kronične bolesnike, u Županijskim zavodima za javno zdravstvo i na punktovima za masovno cijepljenje.

Komentiraj