Akrap: “Teško da će Rusija napasti NATO, to bi bio 3. svjetski rat i nitko ne bi dobro prošao”

Rusija će i dalje nastaviti s ratnim aktivnostima i intenzivirat će napadna djelovanja razarajuće naravi kako bi što prije zaokružila prostor koji namjerava zauzeti, a to je područje Donbasa i Luganska, rekao je u emisiji U mreži Prvog, Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba te dodao kako ukrajinske oružane snage i ukrajinski narod napreduju i jačaju svoje sposobnosti, ali im nedostaju još određene sposobnosti kako bi mogli zaokružiti splet aktivnosti neophodnih za ozbiljne obrambene i oslobađajuće operacije.

“Teško je za očekivati da će Rusija napasti bilo koju od zemalja članica NATO saveza zato što bi to značilo početak 3. svjetskog rata u kojem nitko ne bi dobro prošao, a naročito ne Rusija”, naglašava Akrap.

Ukrajina i Moldavija dobile su snažan politički poticaj dodjeljivanjem statusa kandidata za članstvo u EU.

– Ovo je povijesna odluka koja je došla nakon ruske agresije na Ukrajinu i nakon ogromnog broja izbjeglica koje je primila Moldavija. Ovo je odluka solidarnosti s kojom EU pokazuje da Ukrajina i Moldavija nisu same, da su dio Europe i imaju europsku budućnost, istaknula je Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu.

Domagoj Hajduković, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove, rekao je kako je ova odluka simboličke naravi te kako je to poruka i Moskvi da se s ovim zemljama ozbiljno računa u srednjoročnoj perspektivi da postanu članice EU.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]