Akrap: “Rusija očajnički želi pregovore, sankcije djeluju. Nemaju kome prodati milijarde kubika plina”

Rusija očajnički želi mirovne pregovore oko rata u Ukrajini, rekao je vojni analitičar Gordan Akrap jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4, poručivši da sankcije prema Rusiji djeluju.

Komentirajući nastavak ukrajinske protuofenzive i oslobađanje dijela teritorija, Akrap je rekao da je Ukrajina vrlo učinkovita, dok su ruske oružane snage u “vrlo slabom stanju”.

“Ukrajina je uspjela steći nadmoć u brojnim segmentima koji definiraju snagu neke države da vodi rat”, dodao je.

Osvrćući se na mobilizaciju u Rusiji, Akrap je rekao da postoji niz pozadinskih informacija koji ukazuje na ozbiljne probleme unutar ruskih oružanih snaga, ali i ruskog društva uopće, za koje neki nisu bili svjesni. Naveo je da je ruski predsjednik Vladimir Putin donio pojašnjenje mobilizacijskih uputa, odobrivši i mobilizaciju studenata.

“Ne samo da ročnici obučavaju ročnike, nego se primjećuje i nedostatak zimske odjeće, zimske obuće, nedostatak organiziranih i sposobnih časnika i dočasnika koji će to organizirati i uvezati, nedostatak logistike, potpore koju će ti ljudi trebati imati. Prema tome, oni su već sada demoralizirani, demotivirani za ulazak u borbu, a Rusi ih šalju na dnevnoj traci”, rekao je Akrap.

Ustvrdio je i da informacije o obuci i pogreškama u mobilizaciji i organizaciji pričuvnog sastava, koji se pretvara u aktivnu vojsku, pokazuju rast tenzija između ureda predsjednika i ministarstva obrane, na čijem je čelu Sergej Šojgu.

“Pitanje je koja je to razina povjerenja koja sada vlada između predsjednika Putina i ministra Šojgua”, rekao je Akrap.

Komentirajući među ostalim novu informaciju da je Poljska od SAD-a zatražila da se na njezin prostor instalira nuklearno oružje, Akrap je rekao da NATO pokušava deeskalirati sukob i odvratiti Rusiju od korištenja oružje za masovno uništenje.

Rekao je i da je teško reći hoće li Rusija iskoristiti neko od tih sredstava te da je to “odluka koja prelazi granicu racionalnosti”, ali da postoji rizik da će se to dogoditi.

“Nadam se da će u Rusiji ipak doći do razuma i da će dobro razmisliti prije nego što pokušaju razmisliti o upotrebi takvog oružja”, rekao je Akrap.

Na pitanje bi li se takav napad mogao predvidjeti odgovorio je:

“U potpunosti. I može se reagirati na njega”.

Akrap je rekao i da s obje strane dolaze poruke o zainteresiranosti za pregovore. Rekao je da tvit Elona Muska, koji je dao svoje prijedloge za mir u Ukrajini, “nije pao s Marsa”.

“I Rusi su ga odmah prihvatili jer Rusija očajnički želi pregovore”, rekao je Akrap.

“Sankcije prema Rusiji djeluju. Djeluju na financijski sektor, na gospodarski, na vojni sektor”, dodao je.

Naglasio je i da Rusija ne može milijarde kubika plina, koliko je isporučivala Europi, prodati ikome drugome.

Komentiraj