Ako želite imati lijepe i zdrave nokte pazite na prehranu

Pixsell/Nel Pavletic

Nokti mnogo toga pokazuju o našem zdravlju, stručnjaci i liječnici gledajući nokte mogu okvirno reći što naš organizam traži i što mu nedostaje, otkrivaju vitamini.hr.

Ako želite imati zdrave, snažne i sjajne nokte pazite na uravnoteženu prehranu, štoviše, konzumiranjem određenih namirnica možete poboljšati zdravlje noktiju.

Naši nokti su prvenstveno građeni od strukturnog proteina – keratina. Ako vaš tjedni jelovnike bazirate na obrocima od mesa, peradi, ribe, jaja, mliječnih proizvoda, soje, mahunarki, orašastih plodova i žitarica nećete pogriješiti, jer oni potiču proizvodnju keratina.

Omega-3 masne kiseline zaustavljaju suhoću, lomljenje i daju sjaj noktima. Riba, plodovi mora, sjemenke i orašasti plodova ponekad nisu dovoljni pa se preporučuje uzimanje dodataka prehrani.

Isto je i s Vitaminima B-skupine, koji utječu na rast i manju lomljivost noktiju.

Vitamin C utječe na proizvodnju kolagena, proteina važnog za rast noktiju pa se preporučuje konzumacija sezonskog voća i povrća.

Oko uzimanja dodataka prehrani kao što su cink i željezo se morate stručno savjetovati. Nedostatak cinka je vidljiv i kao pojava bijelih mrlja na noktima. Nedostatak željeza u organizmu može uzrokovati pojavu vertikalnih brazdi na noktima.

Komentiraj