‘Ako Srbija želi u EU mora se početi europski ponašati’

HINA/ Daniel KASAP

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je Srbiji u utorak u Okučanima, gdje je sudjelovao na obilježavanju 23. godišnjice vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, da se mora početi europski ponašati ako želi ući u Europsku uniju.

“Hrvatska se branila tijekom Domovinskog rata, obranila se i pobijedila u tom nametnutom ratu od strane Srbije i očito da to njih smeta. Oni i dalje pokušavaju s politikom koja u stvari nastavlja s onom politikom koja je željela prekrajati granice, koristiti srpsku manjinu u Hrvatskoj za instrumente neke svoje politike. Mi im to političkim i diplomatskim putem nećemo dozvoliti, ponavljat ćemo uporno ono što je istina, ali ne želimo se više zaplitati u te međusobne verbalne konfrontacije koje oni svakodnevno proizvode”, rekao je Jandroković upitan o sadašnjim odnosima između Hrvatske i Srbije.

Istaknuo je da Hrvatska sada ima pametnijeg posla – baviti se gospodarstvom, reformama i korištenjem prilika koje joj daje članstvo u EU i NATO-u. “Ako Srbija želi ići u EU”, poručio je, “onda će se morati početi i europski ponašati”.

Jandroković je rekao kako je Hrvatska u dobroj vjeri krenula u razgovore i suradnju nakon posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu, a da se tijekom njegova službenog posjeta Srbiji dogodilo nešto nedopustivo. On smatra da organizatori nisu smjeli dopustiti da Vojislav Šešelj izazove incident za vrijeme posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora Srbiji. “Trebalo je tu puno više koncentracije s njihove strane i dobih namjera”.

Nakon toga, dodao je, sa srpske strane uslijedila je “uobičajena verbalna artiljerija” gdje se pokušava izjednačiti krivnja i pokušava relativizirati odgovornost Srbije za ono što se događalo u 90-tim godinama.

Hrvatska je na to odgovorila, podsjetio je Jandroković i još jednom poručio Srbiji “ako žele dobrosusjedske odnose i europsku perspektivu, onda neka se tako i ponašaju”.

Upitan treba li Hrvatska povući svog veleposlanika iz Srbije, Jandroković je rekao kako će o tome razgovarati premijer Andrej Plenković i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, koji sukreiraju vanjsku politiku, te kako smatra da je u ovom trenutku napravljeno sve što je bilo bitno.

“Nakon Šešeljevog incidenta i izjava srpskog ministra obrane Aleksandra Vulina ponovno se fokus vratio u Srbiji na analizu kakva je današnja srpska politika, koliko se ona udaljila od velikosrpske politike koja je bila uzročnik ratova na prostorima bivše Jugoslavije. Oni imaju ozbiljnih problema, čini mi se, u suočavanju s poviješću i sa smjerom u kojem žele voditi svoju državu”, izjavio je predsjednik Sabora.

Komentiraj