Nacional

‘Ako smo agresor, zašto su izbjeglice iz BiH bježale u Hrvatsku’

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac jutros je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao hašku presudu u slučaju ‘Prlić i ostali’.

“Nismo bili previše optimistični da će biti oslobađajuće presude, nadali smo se da će možda spustiti nešto, obzirom na činjenice da su neke stvari koje je prvostupanjski sud potvrdio, u drugostupanjskoj presudi određeno da ne stoje. Mislili smo da će ostati presude koje jesu. Svi oni su preko deset godina u haškom pritvoru i kroz par godina mogli bi zatražiti izlazak na slobodu i nadali smo se da će tako i biti epilog cijele priče”, kazao je Miljavac dodajući da ih je iznanedilo što je u obrazloženju presude naveden udruženi zločinački pothvat, gdje je nabrojan i najviši vrh tadašnje vlasti u Republici Hrvatskoj, uključujući i predsjednika Franje Tuđmana, a spominje se i okupacija.

“U udruženom zločinačkom pothvatu se otvara šira mogućnost da se krene prema svima onima koji su sudjelovali u organiziranom otporu, prije svega one iz HVO-a, ali i neke hrvatske generale”, poručio je Miljavac dodajući: “To je sve tako konfuzno i problem je da taj sud nije uspio definirati sve odnose i činjenice koje su se događale. Uhvatio se samo HVO-a, a to definitivno nema uporište, Republika Hrvatska je prva priznala BiH, postoji dokumentacija koliko je oružja i municije proslijeđeno u Armiju BiH, broju izbjeglica koje je Hrvatska primila… Prema tome, ako smo agresor, zašto su onda bježali u Hrvatsku”.

Naglasio je da sud u BiH već podiže pojedinačne optužnice. “Ako procesuirate generale, više i niže časnike, pitanje je što je s hrvatskom populacijom u BiH. Ti će ljudi biti prisiljeni okrenuti se Hrvatskoj i dolaziti u Hrvatsku, a to je za Hrvatsku katastrofalno, da se napuštaju vjekovni teritoriji na kojima su Hrvati živjeli”, kaže Miljavac.’

Komentiraj