AKO SE NE DOGOVORI S SAD… Putin planira zračne udare u Siriji

epa

Ruski predsjednik Vladimir Putin priprema se na jednostrane zračne udare protiv Islamske države u Siriji ako SAD odbije njegov prijedlog udruživanja snaga, prenosi u srijedu Bloomberg pozivajući se na izvore bliske Kremlju i ruskom ministarstvu obrane.

Rusija je povećala vojnu nazočnost u Siriji te naoružava sirijsku vojsku podupirući tako dugogodišnjeg saveznika Bašara al Asada. To je izazvalo zemlje Zapada, protivnice Asada, da upozore da Moskva riskira daljnju destabilizaciju.

Ruski diplomatski izvor kazao je za Reuters u srijedu da prema Moskva rastu izgledi za postizanje međunarodnog dogovora o borbi protiv terorizma u Siriji i okončanja krize koja se protegla u petu godinu.

Prema Bloombergu Putin bi želio da se američke vlasti i njezini saveznici suglase da se napadi na Islamsku državu koordiniraju s Rusijom, Iranom i sirijskom vojskom.

Bloomberg navodi kako Putinov prijedlog predviđa paralelne vojne aktivnosti uz političku tranziciju kojom se Asad povlači što je ključni američki zahtjev.

Rusija je taj prijedlog proslijedila SAD-u.

Komentiraj