Ako se Dubrava nastavi ovako puniti, bit će potrebe za Arenom

U KB Dubrava u utorak se otvara peta jedinica intenzivnog liječenja. Tatjana Kereš, nternistica intenzivistica, kazala je za N1 da se u bolnici trenutno nalazi 268 bolesnika, a od toga 52 bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja.

“Nažalost, svaki dan nam brojke neumoljivo rastu. Najmlađi bolesnik u jedinici intenzivnog liječenja ima 23 godine, na respiratoru je i bez komorbiditeta”, rekla je i dodala da je broj prijema na dnevnoj bazi puno veći nego što je otpusta. ” trećem valu kliničke slike su teže, bolesnici su značajno mlađi u odnosu na zimski period. U jedinici intenzivnog liječenja u ovom trenutku imamo 3 slobodna kreveta, dok se ne otvori 5. intenzivna jedinica s 13 postelja”, objasnila je Tatjana Kereš.

U trećem valu se, dodaje, stanje bolesnika, puno brže dođe do respiratornog pogoršanja. “Veći postotak plućnog tkiva je zahvaćen i puno prije završavaju na respiratorima”, pojasnila je. Ako se KB Dubrava nastavi puniti ovim tempom, Kereš smatra da će vjerojatno biti potrebe za otvaranjem Arene.

Liječnica je istaknula da je covid sistemska bolest i da praktički nema organa u tijelu koju ne zahvaća.”Bolesnici imaju brojne neurološke tegobe, psihološke tegobe, a zna bit i srčanih problema. Covid nije samo akutna faza kad bolesnik završi u bolnici nego ostavlja dugotrajne posljedice koje mogu trajati šest mjeseci, a možda čak i duže”, rekla je.

Komentiraj