Ako pišete pisma, ne dajte da vam HRT otvara poštu

Vijenci i kaktusi

Umjesto stručnjaka za temu HDZ-ovog pisma, HRT nam je uvalio političkog agitatora, jer je komunikologinji prof. dr. Smiljani Leinert Novosel vjerojatno pukla cijev u stanu ili joj se nije dalo skidati viklere s glave i u kasni sat juriti u studio.

REKLAMA

Četvrtak, NOVA TV, 19.52

U grozotama raznih dnevnika i političkih vijesti lijepo je vidjeti bar jedan proizvod ljudskog duha, npr. onu reklamu o Andriji koji voli ići u banku (a zašto voli, zato što Andrija ne postoji). Zato što nitko ne voli ići u banku, a i Andrija ne postoji, proizvođači, tj. bankari, obavještavaju vas da vi ne samo da postojite nego da ni ne morate ići u banku. HRT bi trebala snimiti reklamu o svojim nepostojećim gledateljima ili, što je strašno, o onima koji je gledaju.

Tu negdje na razini fenomenalno smiješne i samokritične priče o Andriji je i reklama za pivo. Krupni goli (ali samo do pasa) hrvatski glumac prestrašen je pod hladnim tušem, jer misli da bojler ne radi. Užas. Poslije toga vrišti onaj koji misli da su ostali bez pive. Stvarno jesu. Duhovna hrana je i nekakva za očitanje električnih brojila. Jednog dana u dalekoj budućnosti, u jako, jako dalekoj galaksiji možda ćemo gledati i toliko duhovite hrvatske filmove.

RTL DANAS

Petak, RTL TV, 18.30

Pregazila supruga jer nije izašao na izbore – glasi RTL-ova rečenica po dnu ekrana. Odete li, a ne morate, na RTL-ov portal novosti, pročitat ćete prepisani opis zanimljivog incidenta što se zbio u studenom 2012. godine. Tada je gđa Holly Solomon (28), u šestom mjesecu trudnoće, na parkiralištu svojim džipom sustigla i pregazila muža, zato što su se posvadili, jer on nije izašao na izbore, pa je Obama samo zato i pobijedio. Prokleti muž Daniel. Ne zna se zašto RTL TV tek sada, nakon dvije i pol godine, objavljuje ovu prastaru vijest kao nešto novo. Odete li na američki portal, a ne morate, vidjet ćete da je prava vijest to da je gđa Solomon (28) ovih dana kažnjena s 3,5 (tri i pol) godine zatvora, zato što je svojim SUV-om mužu nanijela teške tjelesne ozljede. U bolnicu je odvezen u kritičnom stanju, puknute zdjelicom i s obilnim unutrašnjim krvarenjem. Morao je ponovo učiti hodati, a par je danas razveden. Ova dopuna vraća nas, iz arhiva rubrike ‘vjerovali ili ne’, ravno u stvarnost u kojoj gđa Solomon izjavljuje da žali zbog svojeg čina. Budimo realni i oprostimo RTL-u: da je pisalo žena dobila tri godine zatvora, nitko to ne bi išao tražiti po portalima.

SUBOTOM UJUTRO

Subota, HRT 1, 10.30

Protiv dosadnih razgovora najljepši studio u državi je ovaj HTV-ov u strogom centru Zagreba, u Bogovićevoj ulici. Kroz izlog se u izravnom prijenosu vidi kako stalno promiču neki ljudi, što je lijek za oči, a ako gledate baš “Subotom ujutro”, ni ne morate ići u grad da biste vidjeli kako grad izgleda. Po nekim svojim elementima, ponajprije scenografskim, “Subotom ujutro” ima velike izglede postati programski uspjeh usred televizije kakva je HTV i njena privrženost tradicijama zaštićenih planinsko-brdskih područja. Samo u “Subotom ujutro” Mario Kovač najavljuje da će 7. lipnja na Cvjetnom trgu od 16 do 20 sati besplatno vjenčati parove koji to budu htjeli. Bit će odjeven kao Elvis Presley. Asistirat će mu Merlinka. On to naziva zezantskim vjenčanjem, zanimanje je već sada veliko, jer sve će se događati kao dio gradskog zagrebačkog Hadži/Pajo festivala poznatog i pod imenom “C’est is the best”. Na kraju razgovora g. Kovač se prilično odgovorno upustio u oponašanje Elvisa koji pjeva “That’s All Right Mama”. Zadnji put kad je radio vjenčanja imao je 120 parova. Sad će uspjeh biti znatno veći. Možda bi vjenčanjima, kad se već zezamo, Mario trebao pribrojiti i rastave. Prije prave rastave, savjetuju psihoterapeuti, treba sve pokušati.

DNEVNIK

Subota, HRT 1, 12.00

Pod vodom je Blinjski Kut, široj javnosti, osim braniteljima Hrvatske, do sada poznat samo kao rodno mjesto hrvatskog pjesnika i prevoditelja Josipa Severa (1938-1989). Izlila se i rječica Blinja, a očajni i ljutiti mještani žale se da vlast godinama ne poduzima ništa. Odgovorni ih šalju uvijek na drugu adresu. Nitko ne čisti ni kanale, ni jarke, ni potoke. TV kamere i reporterke/reporteri konačno snimaju ljude čija je svaka riječ potkrijepljena užasnom slikom upropaštene imovine.

DNEVNIK

Nedjelja, HRT 1, 22.38

Kao gost u studiju pojavilo se samouvjereno mladoliko biće nedefiniranih godina, potpisano hrabrim slovima “komunikacijski stručnjak”. Očito je komunikologinji prof. dr. Smiljana Leinert Novosel pukla cijev u stanu ili joj se u taj kasni sat nije dalo skidati viklere s glave i juriti u studio. Mladi gospodin koji se HRT-u našao pri ruci trebao je nešto govoriti o HDZ-ovu pismu i SDP-ovu odgovoru na pismo, što je i pokušao, ali nije odolio da se na kraju kraćeg razgovora s voditeljem (uvijek uslužnim državnim namještenikom Đuricom Drobcem) od nas ne oprosti na prepoznatljivo misaon način. Reče: mislim da je hrvatskoj javnosti dosta razgovora o ustašama i partizanima. Upotrijebio je tipičan noviji argument one stranke kojoj je stalo da obezvrijedi javnu riječ o bjelodanoj činjenici da je komunizam bio zločin i diktatura i da je Tito bio diktator odgovoran za zločine. Naš komunikacijski stručnjak je tipičan ujedinitelj (jer mi se svađamo, a on je jedan i jedini ujedinitelj) i on pojma nema na čemu temelji svoj sud o trenutnom našem stanju duha. Umjesto stručnjaka, HRT nam je još jednom uvalio političkog agitatora.

Komentiraj