Ako je ‘Bog stvorio ženu’, onda je Roger Vadim to dobro shvatio

Roger Vladimir Plémiannikov, poznatiji kao Roger Vadim, umro je 11. veljače 2000. godine. Bio je francuski filmski redatelj, najpoznatiji po popularnim filmovima 1950-ih i 1960-ih koji su se isticali za tadašnje vrijeme neuobičajenom eksplicitnošću erotskih sadržaja. Pri tome je veliku ulogu igralo i to što je bio suprug ili ljubavnik niza glumica koje su sudjelovale u njegovim projektima, a koje su, kao Brigitte Bardot u ‘I Bog stvori ženu’ i Jane Fonda u filmu  ‘Barbarella’ postale globalne zvijezde i seks simboli.

‘Et Dieu… créa la femme’ – ‘I Bog stvori ženu’ je francusko-talijanski film snimljen 1956. godine, bio je Vadimov režijski debi, a film je postao jedno od najpopularnijih ostvarenja francuske kinematografije ’50-ih.

Po žanru je melodrama, a protagonistica, koju tumači tadašnja Vadimova supruga Brigitte Bardot, je 18-godišnje siroče koje je predmet žudnje brojnih muškaraca u ribarskom mjestu Saint Tropez na jugu Francusku, ali čije seksualno provokativno ponašanje izaziva takav skandal da joj prijeti slanje u sirotište. To pokušava spriječiti sredovječni biznismen koji joj uredi brak s naivnim mladićem, iako nju daleko više privlači njegov stariji brat.

Komentiraj