Ako izgubi u žalbi protiv DIP-a, Maras će sam morati platiti kaznu

SDP-u je kazna DIP-a bila odličan ‘alibi’ za plan koji šef stranke Davor Bernardić ima za Gordana Marasa – želi ga se riješiti

Socijaldemokratska partija Hrvatske uložila je prošloga četvrtka žalbu Državnom izbornom povjerenstvu na odluku o kažnjavanju te stranke zbog nepravilnosti tijekom kampanje za izbore za Europski parlament. Nakon europskih izbora, na kojima je SDP osvojio četiri mandata, Državno izborno povjerenstvo kaznilo je stranku s 86.000 kuna zato što je tijekom predizborne kampanje za europske izbore njihov kandidat Gordan Maras kao saborski zastupnik isticao izborni slogan na vlastitom laptopu u Hrvatskom saboru. Maras smatra, a to je i više puta govorio, da je kazna skandalozna i da je to sve bilo u režiji HDZ-a. DIP-u ga je prijavio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a DIP je, prema Marasovim riječima, pod kontrolom HDZ-a. Marasova stranka, međutim, smatra da je on time naštetio ugledu SDP-a pa je ta kazna bila odličan „alibi“ za plan koji predsjednik stranke Davor Bernardić ima za Gordana Marasa – želi ga se riješiti i suspenzijom mu onemogućiti sudjelovanje na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Kako je Nacional pisao, Bernardić i njemu bliski zagrebački SDP-ovci Marasa, inače predsjednika zagrebačkog SDP-a, žele maknuti jer otvoreno govori protiv gradonačelnika Milana Bandića, što Bernardiću navodno ne odgovara.

Nikša Vukas, glavni tajnik SDP-a, potvrdio je Nacionalu da je žalba uložena:

„Mogu vam potvrditi da je Socijaldemokratska partija Hrvatske u četvrtak, 29. kolovoza, poslala žalbu na odluku Državnog izbornog povjerenstva. Nikakve detalje ni argumente, kao ni daljnju proceduru, ne mogu komentirati.“

No iza te službene izjave zapravo se odvijala drama, kako su Nacionalu potvrdili anonimni izvori iz stranke. Naime, SDP se uopće nije namjeravao žaliti na odluku DIP-a, baš kao što je Nacional i pisao. Međutim, kako se približavao 2. rujna, rok do kojeg se stranka može žaliti, Gordan Maras je navodno bio jako zabrinut jer nije mogao vjerovati da bi stranka između njega i HDZ-a izabrala – HDZ. Ali to se zaista spremalo, što je on u jednom trenutku shvatio pa je stoga navodno Davoru Bernardiću nekoliko puta prošloga tjedna dao do znanja da se žalba mora napisati. Bernardića je pitao hoće li i kada žalba biti poslana pa je Bernardić morao popustiti Marasovu pritisku. Bernardićev argument, kažu upućeni izvori, bio je taj što strahuje – ili je Marasu rekao da strahuje – da bi ako se žalba odbije, kazna mogla biti veća od prvotnih 86.000 kuna.

To je i bio razlog što se dogodilo nešto zaista neobično. Nacional je neslužbeno saznao da su u SDP-u – nakon što je žalba uz pomoć Peđe Grbina napisana i poslana prošloga četvrtka, svega nekoliko sati nakon što je Maras poslao službeni e-mail Bernardiću u kojem ga je još jednom upozorio da se bliži kraj roka za žalbu – Marasu u ruke dali jedan dokument i zahtijevali od njega da ga potpiše. Na tom dokumentu pisalo je, otprilike, da Maras u slučaju odbijanja žalbe, mora podmiriti sve troškove žalbe. Nakon natezanja Maras je taj dokument odbio potpisati, ali je shvatio da su sve tvrdnje prema kojima ga se stranka želi na sve načine riješiti, na njegovu žalost istinite.

Kako je rekao Gordan Maras, u svakom trenutku zastupnik se mora ponašati slobodno, u skladu s poslovnikom Sabora, naravno, neovisno o tome je li riječ o kampanji ili nije:

„Ne može zastupnik imati ograničenje oko toga što će i u kojem trenutku govoriti u sabornici. Mi smo parlamentarna demokracija, Ustav je rekao da zastupnik ima pravo iznositi svoje mišljenje, koje može biti usmeno ili pismeno, može imati majicu na kojoj nešto piše, a može i šutjeti. Ako neko ponašanje odstupa od zakonom predviđena obrasca, onda postoji nešto što se zove Poslovnik, akt koji ima snagu organskog zakona. Ako predsjedavajući odluči da neko ponašanje odstupa od ponašanja predviđenog Poslovnikom, onda predsjedavajući ima mogućnost prekinuti tog zastupnika, dati mu opomenu, otjerati ga iz sabornice. Ne može neko tijelo sa strane Saboru nametati modus operandi, to nije moguće u parlamentarnoj demokraciji.“

Maras je rekao da će se vidjeti kako će žalba završiti, ali će proces sigurno potrajati do godinu dana, s obzirom na to da će slučaj sad preuzeti Ustavni sud. Njemu je bitno da, kako je rekao, „nije Pale sam na svijetu“, odnosno da se stranka ipak, makar pod pritiskom, za njega založila.

„Druga stvar u žalbi je pitanje uredskog prostora. Sabor nije uredski prostor. Isto tako, ne možeš biti kažnjen zbog istog prekršaja. Meni su jednom za ovo već oduzeli riječ pa onda nisu dalje htjeli ništa po tom pitanju poduzimati jer su shvatili da je izazvalo pozornost javnosti i da bi si time napravili štetu. I onda su Jandroković i Furio Radin, kako sam čuo, rekli da se neće s tim zezati nego da će dati DIP-u da to riješi, i prije nego što se to prebacilo DIP-u. Postoje mehanizmi i zakoni koji reguliraju tu situaciju, a to sigurno nije ovo što se radi. Koja je razlika između toga što sam ja napravio i nekih kolega koji su naglas govorili ‘nemojte glasati za HDZ jer su napravili ovo ili ono, glasajte za nas’. To su svi govorili. Danas ili sutra može se, prema tome, zauzeti stav da je i to zastupnicima nedopustivo. Onda uopće u Saboru nećemo moći ni o čemu razgovarati. Ako je cilj da se takve stvari ne događaju, jedino rješenje je da nema saborskih sjednica tijekom izborne kampanje“, zaključio je Maras.

Komentiraj