Ako ćemo zabraniti marihuanu, zabranimo i placebo

DNEVNIK 3

Utorak, HRT 1, 22.15

Najprije su prezime svojeg sugovornika, poznatog novinara koji se zove Augustin Palokaj, napisali kao Polokaj, što bi bila podlost da je g. Palokaj pijanac, ali nije, pa je ispala obična tradicijom ovjenčana HRT-ova glupost. U istoj ovoj krasnoj emisiji bez ijedne važne vijesti ili suvisle teme voditeljica Marta Šimić Mrzlečki je po milijunti put gostu zahvalila HRT-ovom kućnom frazom hvala vam na uključenju u naš dnevnik, kao da je dnevnik utikač a gost kućanski aparat, ali daj ti to njima objasni, njima koji glagol krenuti upotrebljavaju na sve moguće nepotrebne i pogrešne načine. Načela se tu kod gđe Mrzlečki i nekažnjiva uporaba marihuane u medicinske svrhe (kanabis zaustavlja rast tumora, pomaže ljudima koje je napala multipla skleroza), ali smo ostali prikraćeni za čvršći pozitivan odgovor, što je razumljivo jer su u emisiji sudjelovali liječnici kojima profesionalna etika zabranjuje oduševljavanje. Emisija je završena dvostrukim mucanjem voditeljice Marte Šimić Mrzlečki (zar i ti, kćeri Marto?) u samo jednoj kratkoj vijesti iz klete kulture: dobitnici su primili svoje nagrade Orlando u Dubrovniku.

RTL DIREKT

Srijeda, RTL TV, 22.15

Voditelj Zoran Šprajc, večernja zvijezda RTL televizije, počeo je razgovor s gostom tako da se ispričao gledateljima: krivo je bio rekao da je vlada odobrila uporabu marihuane u medicinske svrhe. Nije još. Odobrilo ju je Povjerenstvo za uporabu kanabisa u medicinske svrhe. Predsjednik Povjerenstva, dr.Ognjen Brborović, sjedio je pred autoritativnim Šprajcekom i nastojao biti skroman i solidaran s voditeljem u nevolji, čemu se iskreno veselimo. I razgovor je potekao. Ne pitajte o čemu. Sve blijedi pred logičnim očekivanjem da će i vlada odobriti ulje od marihuane, jer kad uporabu odobrava njeno povjerenstvo, onda će i ona. Šprajcova isprika slučajno postigla je neočekivan učinak. Tim bolje. I dr. Brborović je imao sreću naići na voditelja koji mu dopušta reći kako teški bolesnici ne puše travu, nego piju njeno ulje. Ulje ne djeluje na svakoga jednako, pozivaju na oprez liječnici koji kao da se boje da propagiraju placebo. Zašto ne? Zato što placebo nikada ne će biti zabranjen. Ono što bi trebalo zabraniti svim televizijama jest ovakvo višednevno javljanje o loptanju momčadi Europske unije i Zapadnog Balkana. Ostalo je krajnje zanemareno da hrvatski političari nisu sudjelovali, a bilo bi ih tako lijepo vidjeti u dresovima i u kratkotrajnom pokušaju trčanja uoči pada.

NOGOMET: HAJDUK – SLOVAN

Četvrtak, HRT 2, 19.54

Komentator Drago Ćosić, jedan od miljenika nacije, nije smio zaboraviti da se nalazi u Dalmaciji, u Splitu, u sezoni šumskih požara. Nakitio je početak svojeg javljanja sa stadiona na Poljudu piromanski slavodobitno: Poljud, Split, cijela Dalmacija, danas gore. Najavljujući prinove u sastavu momčadi on je ocijenio da je Hajdukov trener Burić sve što je imao bacio u vatru. Mili i dragi naš Neron Drago Ćosić. Nedostajao je samo da nam iz Splita uputi plamene pozdrave. Srećom, ništa nije gorjelo. To se Ćosić samo služio uobičajenim lažima sportskih reportera kad pričaju da ama baš svi luduju za tamo nekakvom utakmicom, bilo kojom i bio kakvom. A on je samo htio, rječnikom sportskih komentatora rečeno, dočarati atmosferu. Atmosfera je bila takva da je publika počela napuštati stadion dvadeset minuta prije svršetka. Ostatak nacije nakon dvadeset sekundi, da im se ne zapale televizori.

PODNEVNI DNEVNIK

Petak, HRT 1, 12.00

Voditeljica Tina Šimurina imala je čast (ne zadovoljstvo) pročitati prvu vijest: umro je Krunoslav Cigoj. Rijetke su prigode u kojima se Hrvatska televizija iskazala kao u vijestima i emisijama o jednom od najvećih naših tenora. Miješanje časti i zadovoljstva dogodilo se nešto kasnije u emisiji, kada je na red došla vijest o obljetnici pogibije Žarka Kaića, obilježenoj u Osijeku. Žarko Kaić bio je snimatelj HRT-a, ubijen rafalom iz tenka. Gradonačelnik Ivica Vrkić u povodu obilježavanja obljetnice ističe, zaslugom montažera naše javne televizije, da mu je zadovoljstvo itd… Njegove riječi meni je pravo zadovoljstvo (umjesto čast), koliko god nezgrapne bile, nisu mogle prebrisati baš cijelu emisiju. Nakon jučerašnjeg Ćosićeva vatrenog javljanja u slavu Splita i šire,kad je tvrdio da sve gori, reporterka Franka Jović Tonkli danas nam iz Splita javlja da su se poslije sinoćnje izgubljene Hajdukove utakmice gradom kretale rijeke pokislih navijača, što znači da je požar ugšen. Njegovu širitelju uskraćeno je zadovoljstvo psihijatrijskog vještačenja. Obećao je da ne će više, poslije čega je pušten.

PEKING: SVJETSKO PRVENSTVO U ATLETICI

Subota, HRT 4, 12.25

Prekinuli Blanku da bi emitirali vijesti na lošem engleskom. To se zove News Croatia Today, nitko ih ne gleda, a da ih, te News, gleda i sam dragi Bog, skandal ne bi bio ništa manji. Gđica Vlašić i još dvije skočile su istu visinu, 2,01 m, osvojile medalje i dok je svoju srebrnu medalju i svoju radost dijelila s obožavateljima iz publike, neki veleum iz Zagreba uskratio je naciji radost da sudjeluje u nečem velikom. Uz podršku iz Pekinga, odakle su danima meketali i brundali reporteri Stjepan Balog i Marko Šapit, izravni prijenos je prekinut a s njime i trenutak gledateljske sreće koji se nikad ne će vratiti. Ova okrutnost s Blankom gora je od Balogova ruganja australskom visašu koji skače 2.31 m i od svega što su činovnici na doživotnoj plaći,gg. Balog i Šapit, u stanju smisliti.

Komentiraj