Getty Images

AKCIJSKI PLAN: Merkel u Turskoj u pokušaju zaustavljanja priljeva izbjeglica

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u nedjelju u Tursku radi pregovora o planu zaustavljanja priljeva migranata u EU.

Njemačka čelnica trebala bi se susresti s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i premijerom Ahmetom Davutogluom u Istanbulu.

Glavna tema razgovora bit će “akcijski plan” koji je u četvrtak najavila Europska unija kako bi se navelo Ankaru da zaustavi priljev migranata, posebno onih kojih bježe od rata u Siriji, zadržavanjem na svojem teritoriju.

No, Turska, koja već udomljuje više od dva milijuna izbjeglica, naziva taj plan običnim “nacrtom neprihvatljivog proračuna” ocjenjujući da joj je nužno najmanje tri milijarde eura za prvu godinu.

EU želi da Ankara primi više izbjeglica i pojača nadzor granica u zamjenu za sredstva, obnovu rasprava o turskoj kandidaturi u EU i olakšanim pristupom vizama.

“Ako Njemačka i Turska ne postignu sporazum, nema drugog rješenja na vidiku i masovna migracija Sirijaca i drugih u EU nastavit će se”, otkriva analitički centar European Stability Initiative povodom posjeta Merkel.

Komentiraj