U Zimbabveu je službeno otvoren lov na krivolovce pošto je lav Cecil ustrijeljen izvan svog zaštićenog staništa, a vlasti su zbog kršenja zakona o lovstvu otvorile istragu protiv još jednog Amerikanca i naredile svim lovcima na terenu da napuste lovišta.

Tjedan dana nakon bure koju je podigla pogibija Cecila, čuvenog lava s crnom grivom koji je, tvrde oni koji su ga ubili, slučajno zalutao u lovište, Zimbabve je naredio “opsežnu istragu (…) radi kažnjavanja i sprječavanja krivolova”.

 

  • Taj nacionalni park na godinu prima oko 50.000 posjetitelja, kojih su polovica stranci.

 

Vlasti su otvorile novu istragu, također protiv Amerikanca, liječnika za ženske bolesti Jana Seskija iz Pittsburgha u Pennsylvaniji osumnjičenog za krivolov i u sklopu te istrage uhitile vlasnika agencije Nyala Safaris koja je organizirala safari.

Dr. Jan Seski, koji lovi lukom i strijelom kao i stomatolog Walter Palmer koji je ustrijelio Cecila, slikao se s ubijenim životinjama, među kojima sa zebrom, bizonom i slonom.

U zadnjih 48 sati Zimbabve je najavio pooštravanje zakona i naredio “lovcima koji su trenutačno na terenu da prekinu svoje aktivnosti i napuste lovišta”.

Svjesna neposrednih gospodarskih posljedica na taj sektor u jeku sezone – zima na južnoj polutci je sušna i životinje je lakše uočiti među prorijeđenom vegetacijom – zimbabveanska vlada je za utorak zakazala kriznu sjednicu.

Usto je objavljen poziv na uplatu donacija zakladi za pomoć nacionalnim parkovima.

Odsada će se lavovi, leopardi i slonovi moći loviti “samo uz pisano dopuštenje glavnog direktora” i “u nazočnosti osoblja parka, a troškove će snositi vlasnik lovišta”, navodi se u novom propisu koji će vrijediti za nacionalni park Hwange.

Taj nacionalni park na godinu prima oko 50.000 posjetitelja, kojih su polovica stranci.

Komentiraj