foto HINA/ TANJUG/ TANJA VALIC/ ua

Akcija za slobodu medija u pet srbijanskih gradova

U pet gradova Srbije u nedjelju je u organizaciji Skupine za slobodu medija održana akcija “Bukom protiv mraka”, a cilj novinara koji čine i podržavaju tu skupinu je da od građana dobiju potporu za zahtjeve koje su uputili premijerki Srbije Ani Brnabić tražeći da prestane ugrožavanja medijskih sloboda.

Akcija “Bukom protiv mraka” održana je u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Vranju, a novinari su građanima dijelili bedževe i upoznavali ih sa zahtjevima upućenim srbijanskoj izvršnoj vlasti.

Premijerki Brnabić 14. studenog predstavnici novinarskih udruga i asocijacija predali su zahtjeve da se omogući zakonom zajamčena uređivačka i poslovna samostalnost, te financijska neovisnost javnih medijskih servisa, da predstavnici vlasti prestanu s javnim prozivkama i diskreditiranjem novinara i medija, te da se rasvijetle i procesuiraju svi napadi na novinare.

U zahtjevima se navodi da novinarske i medijske udruge, novinari i novinarke, mediji, organizacije civilnog društva, građanke i građani okupljeni u neformalnoj Skupini za slobodu medija, od Vlade i Skupštine zahtjevaju da predstavnici vlasti i najviši državni dužnosnici prestanu s javnim prozivkama i pokušajima diskreditiranja novinara i medija.
Među zahtjevima je formiranje novog radnog tijela za izradu Medijske strategije, te povlačenje države iz vlasništva u listovima Politika, Večernje novosti i Dnevnik, te prestanak rada agencije Tanjug, koja je službeno ugašena odlukom Vlade Srbije prije više od dvije godine, ali i dalje radi.

Skupina za slobodu medija traži i da se poboljša radno-pravni položaj novinara, te da Vlada Srbije dodatnim poticajima olakša rad tiskanim, lokalnim i regionalnim medijima, koji bi se sufinancirali iz proračuna lokalnih samouprava za projekte medijskih sadržaja koji su od javnog značaja.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić ocijenio je jednim od najvažnijij ciljeva akcije da novinari podsjete građane kako ne mogu normalno funkcionirati “bez slobodnih medija i istinitih informacija, šta god osobno mislili o novinarima”.

Predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je kako maniri koje vlast u Srbiji pokazuje prema medijima govore o tome da društvo tone u totalitarizam.

“Po načinu na koji se ova vlast odnosi prema medijima, mi svakako ne idemo prema Europskoj uniji, nego ka nekim duboko totalitarnim društvima”, rekao je agenciji Beta Sejdinović tijekom akcije “Bukom protiv mraka” na Trgu slobode u Novom Sadu.

Očekuje se da će premijerka Srbije do kraja studenog odgovoriti na zahtjeve Skupine za slobodu medija.

Komentiraj