Grad Beč

Akcija proljetnog čišćenja u Gradu Beču

S prvim pravim proljetnim zrakama sunca ove je nedjelje u Beču započela zajednička akcija čišćenja grada.

Bečki odjel magistrata MA 48 za gospodarenje otpadom, čišćenje cesta i vozni park od 2006. godine organizira akcije čišćenja grada u kojoj poziva sve volontere bez obzira na uzrast da se pridruže.

Ovogodišnja akcija traje do 7. svibnja, a sudjeluju škole, vrtići, različite udruge i veliki broj privatnih osoba, a dosad ih je prijavljeno više tisuća. MA 48 pomaže volonterima u akciji te ih opskrbljuje reflektirajućim prslucima, radnim rukavicama i posebno označenim vrećama za smeće, koje kad se napune, odjel i zbrinjava.

Članica bečkog poglavarstva za zaštitu okoliša, Ulli Sima, naglašava kako se proljetnom akcijom čišćenja u kojoj “sudjeluje i jako puno djece, podiže svijest o čišćem gradu, što pridonosi i kvaliteti življenja. Kad jednom nešto sami očistite, više ćete se o tome brinuti i u budućnosti”. Posebno je lijepo vidjeti kako djeca posvećeno sudjeluju u zajedničkoj akciji.

Osim što zajedničkom akcijom žele podići svijest o čistom gradu i pokazati koliko inzistiraju na čistoj okolini, žele apelirati i na to da ljudi stvaraju što manje ili nikako smeća, jer bi to bila najučinkovitija mjera. Kako smeće ipak nastaje, grad se pobrinuo na raspolaganja staviti dovoljno mjesta za njegovo savjesno zbrinjavanje.

Tako u Beču postoji preko 24 000 kanti za smeće s pepeljarama, preko 210 000 kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada, veliki broj reciklažnih dvorišta te stotinjak lokacija na kojima se može zbrinuti problematični otpad.

U okviru akcije se čisti i ispod vodene površine, ove godine u kanalu Novi Dunav. Sljedeće subote će brojni ronioci zaroniti ispod površine i izvlačiti nemarno odbačena ‘blaga’. Akciju podupire i odjel magistrata MA 45 za gradske vodene površine koji čamcima prevoze izronjene predmete na obalu o kojima se poslije brine odjel za gospodarenje otpadom.

Prošlih je godina u akcijama sudjelovalo prosječno oko 17 000 građana. Otkako je akcija zaživjela u njoj je sudjelovala ukupno 121 000 osoba, a one su sakupile oko 265 tona, tj. 2 700 kubičnih metara smeća. Prema procjenama iz 2016. sakupljene su 34 tone, tj. 326 kubičnih metara otpada.

Komentiraj