Ministarstvo unutarnjih poslova u utorak navečer objavlilo je kako je uhićeno pet osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta s elementima koruptivnosti. Među uhićenima je, potvrdio je MUP, i ‘dužnosnik Trgovačkog suda’.

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Ravnateljstvo policije) u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta s elementima koruptivnosti”, navodi se u priopćenju MUP-a.

Doznaje se kako je uhićena sutkinja Trgovačkog suda Vesna Malenica, kao i stečajni upravitelj Pero Hrkać te četvero gospodarstvenika.

Akcija se provodi već duže vrijeme i prema neslužbenim informacijama bilo je planirano da se uhićenje od strane PNUSKOKA obavi tek sutra, u ranim jutarnjim satima kako je to već i uobičajeno. No, iznenada je donesena odluka da se s uhićenjima krene odmah večeras, javlja HRT.

Podsjetimo, nakon što je iznenadno sazvana sjednica Državnog sudbenog vijeća, neslužbeno se doznaje da je na zahtjev Uskoka DSV ukinuo imunitet jednoj trgovačkoj sutkinji koja bi se navodno, s drugim osumnjičenicima, trebala naći pod izvidima zbog nezakonitih ovrha.

Predsjednik DSV-a Željko Šarić kazao je da o sjednici koja nije bila javna ne može govoriti, ali je potvrdio da je održana sjednica tijela zaduženog, među ostalim, i za skidanje imuniteta sucima. No, iz više izvora neslužbeno se doznaje da je na sjednici udovoljeno zahtjevu Uskoka za skidanjem imuniteta sutkinji koju se sumnjiči za nezakonitosti u ovrhama.

Prema slovu zakona suci ne mogu biti pozvani na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasovanje pri donošenju sudske odluke, osim ako se radi o kršenju zakona od strane suca koje je kazneno djelo.

Bez odobrenja DSV-a suce se u postupku pokrenutom zbog kaznenog djela učinjenog u obavljanju sudačke dužnosti ne može pritvoriti, osim ako je u tom nedjelu neposredno zatečen i za njega je propisana kazna zatvora u trajanju duljem od pet godina.

Komentiraj