Damir Senčar/Hina

Akcija „Krempita“: Ugostitelji izdane račune umanjivali i naknadno ih fiskalizirali

U prvoj fazi akcije kodnog imena „Krempita“ policajci Službe gospodarskog kriminaliteta PU primorsko – goranske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci i nadležnim uredom Porezne uprave proveli su kriminalističko istraživanje nad sedmoricom hrvatskih državljana u dobi od 23 do 44 godine zbog počinjenja kaznenih djela utaja poreza ili carine, računalno krivotvorenje i zlouporaba naprava, objavili su iz PU primorsko – goranske. Prijavljeni su mjerodavnom državnom odvjetništvu. Istodobno, zbog utaje poreza ili carine prijavljene su i tri tvrtke sa sjedištem u Rijeci i na otoku Krku.

Šestorica osumnjičenih ova su kaznena djela počinili u svojstvu odgovornih osoba ugostiteljskih objekata s područja Rijeke i otoka Krka, u razdoblju od siječnja 2017. do svibnja 2018. godine. Sumnja se da su radi izbjegavanja plaćanja poreznih obveza s već izdanih i naplaćenih računa brisali stavke te tako izmijenjene račune s umanjenim iznosima naknadno fiskalizirali i prosljeđivali nadležnom tijelu. Uz spomenutu šestoricu osumnjičen je i 41-godišnjak koji je izradio, prodao i održavao programe za fiskalizaciju koje su ostali koristili.

U sklopu dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja po nalogu suca istrage Županijskog suda u Rijeci obavljeno je dvanaest pretraga ugostiteljskih objekata, stanova, poslovnih prostora i vozila osumnjičenih na području Rijeke i otoka Krka. Oduzeto je više od sto raznih digitalnih predmeta: računala/fiskalnih kasa, mobitela, prijenosnih računala i drugo, računi i druga poslovna dokumentacija, kao i više tisuća kuna te aparat za igre na sreću. Dosad su obavljene 33 pretrage oduzetih digitalnih predmeta.

Utvrđeno je da su utajom poreza ili carina osumnjičeni ugostitelji i računalni stručnjak oštetili  Državni proračun za najmanje 1.407.470 kuna.

Vezano uz  aparat za igre na sreću mjerodavnom državnom odvjetništvu ranije su prijavljeni hrvatski državljani u dobi od 39 i 37 godina zbog sumnje da su počinili kaznena djela nedozvoljena igra na sreću i dogovor za počinjenje kaznenih djela.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

 

 

Komentiraj