EPA/ALESSANDRO DI MEO

Akademici: Izbor ubijaju talijanski jezik

Parlamentarni izbori zakazani za 4. ožujka “ubijaju talijanski jezik”, posebice zbog siromaštva vokabulara koji se koristi u političkim raspravama, upozorio je u nedjelju Claudio Marazzini, predsjednik Accademie della Crusca.

Ta akademija, utemeljena u 16. stoljeću, posvećena je “izučavanju i zaštiti talijanskog jezika”.

“Jedan od najvećih problema izborne kampanje je da su izborne poruke svedene na slogane pa su već uobičajene fraze poput ‘pomoći imigrantima kod njih’ i ‘prvo Talijani’ naslovi koji su namjerno osakaćeni”, kazao je akademik.

Na pitanje da li “ispraznost jezika odražava političku ispraznost”, odgovorio je da je “prerano reći, ali trenutno ubijamo talijanski jezik”.

Posebno je među političkim krivcima izdvojio Luigija Di Maioa, kandidata Pokreta pet zvjezdica (M55) za položaj premijera i poznatog u zemlji kao Talijana koji nikada nije svladao konjunktiv u materinjem jeziku.

M55 je debitirao u političkoj areni 2007. masovnim prosvjedima protiv političke elite nazvanim “Vaffanculo Day” – “Nosite se u…”. Članovi pokreta često se u javnosti ne libe koristiti prostatčki jezik, poput Roberte Lombardi koja je u petak govorila o “birokratu kojeg je imenovao političar i čija je jedina vrlina da se uvlači u gu….”.

Komentiraj