‘Ajmo hrvati se knjigom’: Evo što nas sve očekuje u Mjesecu hrvatske knjige

U okviru Godine čitanja, ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige fokusirat će se na hrvatske autore, odnosno hrvatsku knjigu pod motom ‘Ajmo hrvati se knjigom‘.

Ove se godine manifestaciji priključilo 218 sudionika s ukupno nešto više od 1600 programa. Sudionici su u najvećem broju narodne i školske knjižnice te nešto manji broj drugih kulturnih ustanova (muzeji, nakladnici, udruge, društva itd.).

Od središnjih programa istaknut je Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se rješava online pod nazivom ‘Šest autora traži čitatelja’ te mu se može pristupiti do 22. listopada. Jedna od organizatorica kviza Isabella Mauro istaknula je da se kvizom predstavlja šest hrvatskih autora – 3 pisca i 3 ilustratora u 3 knjige različitih žanrova.

“Do sada je kviz riješilo gotovo tisuću djece. Slijedom prošlogodišnjeg rekordnog sudjelovanja, kviz je osmišljen tako da svako pitanje sadrži poveznicu u kojoj se krije točan odgovor”, naglasila je.

Ambasadorica manifestacije, spisateljica Korana Serdarević, istaknula je da čitanje nije lako kao skrolanje po portalima, zahtijeva vrijeme i koncentraciju, ali može promijeniti čovjeka. “Poticanje čitanja zato nije projekt koji traje jednu godinu, već je trajni proces. Mjesec hrvatske knjige projekt je koji ulaže dugogodišnji napor u poticanje čitanja i dočarava što knjiga može učiniti”, poručila je Korana Serdarević.

Riječ hrvati u motu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, objašnjava koordinatorica projekta Sara Džapo, ima dvostruku konotaciju – asocira na hrvatsku književnost i na šaljiv način daje poticaj pojedincima da se uhvate ukoštac s knjigom i čitanjem, ukazujući na važnost čitanja i afirmacije hrvatske književnosti.

Komentiraj