Screenshot/YouTube

Ajataloh Sistani smatra da bez reformi prijeti podjela Iraka

Najviši šijitski vjerski dužnosnik Iraka ajatolah Ali al-Sistani je upozorio u četvrtak da je zemlja izložena velikim opasnostima, posebice podjeli ukoliko ne budu pokrenute prave reforme.

Ajatolah Sistani je posljednjih tjedana uputio brojne pozive na borbu protiv korupcije i potaknuo premijera Haidera al-Abadija na reforme.

 

  • “Dodatno će se pogoršati stanje ukoliko ne budu pokrenute stvarne reforme protiv korupcije i u ostvarivanju socijalne pravde na raznim razinama”, rekao je vjerski voda u odgovoru svog ureda na pitanja agencije France presse.

 

“Irak bi mogao biti doveden do podjele”, upozorio je.

“Korupcija je već skupo stajala tu zemlju koja vodi rat s džihadistima skupine Islamska država (IS), koji su zauzeli trećinu zemlje prošle godine”, podsjetio je ajatolah Sistani.

On je ocijenio da bez rastuće korupcije, posebice među snagama sigurnosti i bez zlouporabe vlasti visokih dužnosnika, “teroristička organizacija IS ne bi bila u mogućnosti preuzeti kontrolu velikog dijela iračkog teritorija”.

Posljednih tjedana su u Bagdadu i na jugu zemlje održani brojni prosvjedi protiv korupcije i nesposobnosti političke klase u Bagdadu i na jugu zemlje, dok su tijekom temperatura viših od 50 stupnjeva C svakodnevni prekidi električne energije. Parlament je 11. kolovoza potvrdio plan reforma koje je dva dana ranije najavio premijer i dodao je dodatne mjere, među kojima je smanjenje broja ministarskih mjesta ili drastičan pad broja čuvara visokih dužnosnika.

Ali i uz podršku stanovništva i ajatolaha Sistanija, borba protiv korupcije izgleda kao iznimno težak zadatak.

Komentiraj