Airbus za slobodnije tržište rada, poziva Njemačku da migrantima otvori loše plaćene poslove

Pixabay

Njemačka bi trebala tržište rada osloboditi od odredbi i ograničenja te otvoriti što više nisko plaćenih radnih mjesta kako bi pomogla migrantima da pronađu posao i bolje se integriraju u društvo, ocijenio je u nedjelju direktor najveće europske zrakoplovne grupacije Airbus.

“Moramo imati hrabrosti deregulirati tržište rada na način koji nam je poznat iz SAD-a. To se čini teško zamislivim, ali ako se migrantima dozvoli da se zaposle ubrzo nakon što dođu, svjedoci smo uspješne integracije”, napisao je Tom Enders, Nijemac, u komentaru za list Sueddeutsche.

  • Prema njegovom mišljenju, “Njemačka bi trebala napraviti izuzetke glede zajamčene minimalne plaće i s kratkoročnim ugovorima o radu biti fleksibilnija”.

“Ukoliko je prag za ulazak na tržište rada previsok, integracija imigranata u društvo će podbaciti”, dodao je Enders, pojašnjavajući da je bolje ući na tržište rada s mini-poslovima ili loše plaćenim poslovima nego uopće.

Njemačka ove godine očekuje ulazak barem 800.000 migranata, skoro jedan posto stanovništva, a političari i ekonomisti upozoravaju da bi takav priljev ljudi mogao povećati nezaposlenost u najvećoj europskoj ekonomiji.

Komentiraj