SPLITSKO LJETO Aida se i ove godine vraća na Peristil

HNK Split

Verdijeva Aida, najprepoznatljiviji znak Splitskog ljeta, vraća se i ove godine na Peristil.

Izvedbama će ravnati maestro Ivo Lipanović, a kao protagonisti nastupit će bugarska sopranistica Cvetelina Casileva, koja je na prošlogodišnjem Splitskom ljetu ostvarila impresivnu ulogu Turandot.

Uloga Radamesa povjerena je jednom od najzanimljivijih tenora današnje glazbene scene Zoranu Todorovihcu, talijanska sopranistica Raffaella Angeletti bit će Amneris, ulogu Ramfisa tumačit će bas splitske Opere, nacionalni operni prvak Ivica Čikeš, Amonasro će biti proslavljeni hrvatski bas bariton Giorgio Surian, dok su uloge glasnika i svećenice povjerene Vinku Maroeviću i Antoniji Teskeri.

Ova produkcija Aide premijerno je izvedena na 60. Splitskom ljetu 2014. u režiji Dražena Siriščevića, i po mišljenju mnogih najraskošnija je peristilska Aida do sada.

Atraktivne kostime kreirao je Juraj Zigmnan, a scenografiju koja je sjajno nadogradila impozantni carski trg potpisuje Slaven Raos.

“Dioklecijanovi graditelji, zidajući Peristil kao da su mislili na Aidu. Pozornica i gledalište stapaju se u jedno, a to je najveća vrijednost koju jedan ambijent može dati izvođačima i publici…“ zapisao je kroničar u tisku te 1954. godine nakon prve peristilske Aide na Prvim Splitskim ljetnim priredbama. Od tada je Verdijeva opera postala za dugo neizostavnom konstantom Festivala i sa 120 dosadašnjih prikazivanja najizvođenija, najposjećenija, jednom riječju najomiljenija i najprepoznatljivija predstava Splitskog ljeta – njegov vječni zaštitni znak.

Aida će se na Peristilu održati 22. i 24. srpnja, a obje izvedbe započinju u 21 ast.

Komentiraj