AI programi za odvjetnike preoblikuju svijet pravosuđa. Spellbookovo rješavanje pravnih problema zovu “čarolijama”

Spellbooko je osmislio AI “kopilota” za odvjetnike. U tijeku je prikupljanje 11 milijuna dolara za start-up projekt kojeg vodi Moxxie Ventures, a uključen je i Thomson Reuters, vlasnik pravnog istraživačkog diva Westlawa. Ovo je najnovije ulaganje u valu financiranja koji se slijeva u generativne AI proizvode, uključujući mnoge u pravnoj struci.

Spellbookov proizvod smanjuje posao analiziranja, izrade nacrta i pregovaranja o pravnim dokumentima brzom obradom podataka i automatskim sastavljanjem potencijalnih izmjena, štedeći vrijeme odvjetnika. Tvrtka svaki pravni zadatak naziva “čarolijom” i kaže da odvjetnici koriste, u prosjeku, 280 “čarolija mjesečno”.

Alex Roetter, generalni partner u Moxxieju, za Semafor je rekao da njegova tvrtka želi voditi napredak, dijelom i zbog rasta Spellbooka. Ima 600 pravnih timova, uglavnom malih i srednjih ureda, koji koriste proizvod diljem svijeta.  Dok tvrtka brusi Spellbook za širu distribuciju, 35 000 odvjetnika je na listi čekanja programa. Pretplata košta oko 180 dolara mjesečno. “Oni rješavaju dvojbe odvjetnicima koji žele ubrzati svoju praksu i mogućnost rješavanja većeg broja slučajeva”, rekao je Roetter.

Nijedan od ovih novih alata nije pokušaj da se potpuno zamijene odvjetnici, ali bi mogli preoblikovati pravnu industriju. Na primjer, već postoje neki dokazi da će to omogućiti manjim timovima odvjetnika da se natječu za posao s većim odvjetničkim tvrtkama.

Generativni AI alati mogli bi završiti kao nužan sastojak koji mami tehnološke investitore da stvaraju nove vrste odvjetničkih tvrtki koje moderniziraju pravne transakcije, dopuštajući običnim ljudima pristup uslugama sa svojih računala na isti način na koji se mogu prijaviti za uslugu streaminga. Arizona i Utah su već promijenile zakone kako bi omogućile osobama koje nisu pravnici da preuzmu vlasničke udjele u odvjetničkim tvrtkama.

Za odvjetnicu Brittany Ratelle AI znači da ima vremena za svoje četvero djece. Ona vodi privatnu praksu usmjerenu na pravni rad za online korisnike. Otkako se prije nekoliko mjeseci prijavila na Spellbook, upola je skratila vrijeme potrebno za pregledavanje dokumenata. Ratelle, kao i mnoge male tvrtke, naplaćuje paušalnu naknadu za pravne poslove umjesto naplate po satu, tako da joj povećanje učinkovitosti daje više slobodnog vremena.

Prema izvješću istraživanja Goldman Sachsa, umjetna inteligencija bi mogla zamijeniti 44 posto posla koji rade odvjetnici. To bi moglo dovesti do pada broja ljudi zaposlenih u pravnoj industriji.

EU je prednjačio po ovom pitanju i pomogao je financirati projekt, koji je započeo 2020., pod nazivom AI4Lawyers. Program je proučavao prednosti umjetne inteligencije u pravu, kao i nedostatke, poput prevelikog oslanjanja na računalno generirani pravni rad bez dovoljno ljudskog nadzora.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner