AHMETOVIĆ: “Trgovački lanci ucjenjuju domaće proizvođače hrane”

Hrvatsko tržište preplavljeno je robom iz uvoza, često po dampinškim cijenama, a domaći proizvođači hrane svakodnevno propadaju, upozorila je u priopćenju gradonačelnica Omišlja, saborska zastupnica i kandidatkinja za predsjednicu SDP-a Mirela Ahmetović.

Naglašava da ih “često ucjenjuju u trgovačkim lancima”, pa zahtijeva “hitnu akciju inspekcija i svih drugih nadležnih službi, ali i jasno označavanje domaće i uvozne hrane”. Naglašava i da se “mora raskrinkati lažna ‘domaća’ hrana”.

“Ogorčena” činjenicom da se time gotovo nitko ne bavi, podsjeća na činjenicu da hrvatski proizvođači češnjaka tvrde da ne mogu proizvesti češnjak ispod 20 kuna za kilogram, a pojedini trgovački lanci ovih dana nude uvozni češnjak iz Kine po 15 kuna. “Inspekcije ne reagiraju, niti ih to zanima”, tvrdi Ahmetović.

Također, premda će Hrvatska imati ove godine urod od oko 55.000 tona jabuka odlične kvalitete, što gotovo pokriva potrebe zemlje, “pojedini strani trgovački lanci su uvezli ogromne količine jabuka iz Srbije i nude ih po cijeni od 5,99 kuna”. U Hrvatskoj, međutim, ne može ses postići cijena manja od 6,99.

Istodobno, Ahmetović upozorava da su se “na tržištu pojavile i ogromne količine uvoznog svinjskog mesa po cijeni od 20 kuna za kilogram, što je ispod svih realnih troškova proizvodnje u Hrvatskoj”.

“Rješenje je probuditi uspavane inspekcije, Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja, strože primijeniti sve odredbe Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, ali i Zakona o trgovini. Nužno je i kažnjavati one za koje se utvrdi da nude robu ispod proizvođačkih cijena. Kad smo zadnji put čuli za to?“, pita Ahmetović.

Hrvatska ima EU zakone i propise, ali su mrtvo slovo na papiru. Kada bi državne institucije imale volju i želju pomoći domaćim proizvođačima hrane, dovoljno bi bilo uzeti kataloge svih trgovačkih lanaca te u suradnji s nadležnim institucijama i udrugama proizvođača utvrditi brojke. Vrlo lako bi se dokazalo da roba iz uvoza dolazi po cijenama koje su ispod cijene domaće proizvodnje, tvrdi.

„Apsolutno podržavam slobodno tržište i moramo biti na strani potrošača koji zaslužuje niže cijene. No, ne u uvjetima nelojalne konkurencije iz uvoza. Domaćeg proizvođača ubiju procedurama i kriterijima, a za uvoz je dovoljno predati papire, nema ograničenja. Sramota je da ovakva rodna zemlja nije samodostatna u proizvodnji hrane, što je jedan od ključnih elemenata samoodrživosti. Glavni krivac za to je državna birokracija na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem“, poručila je.

 

Komentiraj