AHMETOVIĆ: “Radnike Ine otpuštaju jer ju je Sanader za mito predao Mađarima”

Ina je danas bezvrijedna tvrtka. Pitanja je koliko još vrijede njezine dionice, kao što je pitanje isplati li je se otkupljivati od Mađara, prenio je N1 izjavu Mirele Ahmetović, kandidatkinje za predsjednicu SDP-a i načelnice Omišlja, koja se protivi gradnji LNG terminala na Krku.

Ahmetović optužuje ministra gospodarstva i održivog razvitka Tomislava Ćorića da nedovoljno odgovorno shvaća svoju funkciju, posebno oko zaštite nacionalnih resursa, jer se domaća “kvalitetna nafta prodaje kako bi se pogodovalo Mađarima”.

Na izjavu ministra Ćorića da Vlada ne može utjecati na otpuštanja u privatnim tvrtkama, Ahmetović je uzvratila da može, i to kroz “stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja.”

“U posljednje četiri godine nije činila, a po izjavama sudeći, neće to činiti niti naredne četiri godine”. Poslovno uvjetovane otkaze, rekla je, može se spriječiti “olakšanjem poslovanja tim poduzećima, što zbog preteške birokracije, što zbog nametima koja ta poduzeća ne mogu podiniejti”.

Uzvratila je i na Ćorićevo podsjećanje da je SDP-ova vlada Ivice Račana prodala Inu Mađarima. “Ništa novo od ministra Ćorića. Podsjećam da je vlada Ivice Račana prodala 25 posto plus jednu dionicu Ine kako bi pokrpala rupe koje su ostale nakon vladavine HDZ-a. Tada je Hrvatska imala pet predstavnika u Nadzornom odboru Ine, nasuprot samo dva predstavnika MOL-a”, kazala je.

“Tek dolaskom vlade Ive Snadera dogodile su se koruptivne radnje gdje je za mito predana kontrola Mađarima”, rekla je i to povezala s time što se “danas otpuštaju radnici, navodno pod krinkom poslovnih okolnosti”. “Radi se o tome da troškovi hrvatskih radnika u Ini iznose tek oko jedan posto troškova poslovanja Ine”, dodala je Ahmetović.

“Pitanje je koliko još vrijede dionice INA-e. INA je danas bezvrijedna tvrtka”, kazala je, dodajući kako nije izvjesno isplati li se danas otkupljivati Inu natrag od Mola.

Na izjavu Ćorića da ne može objaviti izvještaj konzultanata o stanju u INA-i, Ahmetović je rekla: “Izvješće o vrijednosti Ine se javno ne objavljuje, iako je Ina javna tvrtka?”

Njoj je uopće, kaže, nevjerojatno da u Nadzornom odboru Ine sjede ljudi koji moraju angažirati konzultante kako bi doznali kakvo je stanje u tvrtki kojoj oni sjede u Nadzornom odboru.

Komentiraj