HINA/ Daniel KASAP/ dk

AGROKOR VRDOLJAK VLADAJUĆIMA ‘Sjednite za stol i dogovorite se što želite’

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je u srijedu vladajuće da sjednu za stol i dogovore se što žele u slučaju Agrokor, te izrazio zabrinutost što se premijer Andrej Plenković “potpuno povukao iz problema”.

“Ne samo da između Mosta i HDZ-a ima različitih izjava, nego unutar HDZ-a jedni govore da bi država trebala preuzeti upravljanje tvrtkom, a drugi da bi trebala samo nadzirati proces. Zato ih želimo pozvati da sjednu za stol i jasno se dogovore što žele, da premijer za isti stol skupi dobavljače, vjerovnike, Agrokor i da dođu do konačnog rješenja”, izjavio je Vrdoljak novinarima u Saboru.

Bivši ministar gospodarstva situaciju ocjenjuje kao “vrlo ozbiljnu”, a istodobno iz vladajuće koalicije dolaze kontradiktorne izjave o Vladinim namjerama. “To je najopasnija situacija, kad trebamo donositi ozbiljne odluke, pokazati odlučnost, prioritet vladajućih je poruka za lokalne izbore, a ne sređivanje i kontrola situacije u Agrokoru”, kaže Vrdoljak.

Posebno ga brine što se premijer “potpuno povukao iz problema”, a Most i HDZ nemaju konzistentnu politiku i stajalište. “Od Vlade se očekuje jasan stav, odlučnost, nama treba državnički posao, a ne bavljenje lokalnim izborima”, poručuje Vrdoljak dodajući kako mu je neugodno da iz opozicije svakih 10 dana nudi rješenja.

Spreman preuzeti dio odgovornosti

Vrdoljak je poručio kako je spreman pridonijeti rješavanju problema Agrokora. “Mislim da hrvatska politika ne smije na ovome zažmiriti, moramo razmišljati o zadržavanju proizvodnje i zaposlenosti, kontroli štete”, uzvratio je na upit vidi li sebe kao partnera vladajućima.

“Ako je potrebno, da sjednemo i zajedno s vladajućima preuzmemo dio odgovornosti nećemo od toga bježati, jer smo ozbiljni, mi smo drugačija opozicija”, rekao je predsjednik HNS-a.

Komentirajući Plenkovićevu najavu da bi do petka trebao biti gotov zakon o pomoći sistemski važnim kompanijama, Vrdoljak je poručio da treba dobiti mišljenje svih dionika procesa restrukturiranja – dobavljača, partnera, vjerovnika i kreditora.

Ako se sa svima usuglasi tekst zakona, ja nemam problem, kaže, ali ne tako da će Vlada imenovati izvanrednog povjerenika, čije će posljedice rada plaćati Hrvatska. “Dajte se zbrojite. Ako se u Agrokoru nisu zbrojili, barem se vi u Vladi zbrojite”, poručio je predsjednik HNS-a.

Komentiraj