AGROKOR Uprava Mercatora zanijekala da dolazi pod Lex Agrokor

HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Uprava Mercatora zanijekala je u ponedjeljak medijske navode kako odluka kojom je Okružni sud u Ljubljani u petak Agrokoru priznao status strane pravne osobe u insolventnom postupku, znači da Mercator de facto dolazi pod odredbe Lexa Agrokor.

Rješenje koje je u petak donio sud u Ljubljani odnosi se na hrvatski koncern Agrokor i njegove tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, dok se status Mercatora ni u čemu ne mijenja, navela je Uprava Mercatora.

“U  Mercatoru ćemo odluku suda još proučiti, ali još jednom naglašavamo kako Mercator ostaje samostalno i stabilno poduzeće i da odluka suda u tom smislu nije ništa promijenila”, naveli su u Mercatoru.

Slovenski portal Siol.net kojega su prenijeli svi vodeći slovenski mediji, u ponedjeljak ujutro je naveo kako odluka suda u Ljubljani zapravo znači da Mercator, suprotno od onoga što se prije tvrdilo u slovenskoj vladi, dolazi pod odredbe hrvatskog posebnog zakona o Agrokoru, koji bi ga zato mogao “financijski iscrpljivati” u korist matične tvrtke i njenih vlasnika, te prodavati “zdrave” kompanije Mercatora u  BiH ili Srbiji, ili čak – kako su navodili neki mediji – poslati Mercator u stečaj.

Popodne je umirujućom izjavom reagiralo slovensko Ministarstvo gospodarstva, praktički navevši da se za Mercator odlukom suda ništa ne mijenja.

“Za sada je poznato da Agrokor ne smije namjerno financijski iscrpljivati  Mercator”, piše u izjavi slovenskog Ministarstva gospodarstva. Ministar Zdravko Počivalšek svoju izjavu je s danas odgodio za sutra.

Neki slovenski mediji međutim i popodne navode kako rješenjem Okružnog suda u Ljubljani Agrokor stječe “snažnu pravnu polugu” kojom bi Mercator mogao prodavati po dijelovima ili poslati u stečaj, te da je moguće da se slovenska vlada na odluku Okružnog suda žali, jer je on u rješenju vodio računa o “formi”, a ne o sadržaju odluke koju je donio na traženje izvanrednog upravitelja Agrokora Ante Ramljaka kako i da o mogućoj žalbi treba odlučiti do kraja ovog mjeseca, kad za to istječe rok.

Iz Agrokora su u ponedjeljak izvijestili kako se odlukom Okružnog suda u Ljubljani o priznavanju postupka zbog insolventnosti ništa ne mijenja u dosadašnjoj praksi upravljanja Mercatorom, kao ni u pravima i ovlastima izvanrednog povjerenika Agrokora u odnosu na Mercator.

“Jedina promjena koju ova odluka donosi je podizanje razine zaštite Mercatora u smislu da štiti kompaniju od eventualnih pokušaja vjerovnika da svoj dug naplate iz Agrokorovog vlasništva u Mercatoru u Sloveniji”, ističu iz Agrokora.

Dodaju i kako odluka ne utječe na primjenu slovenskog Zakona o uvjetima imenovanja izvanrednog člana uprave u poduzećima od sistemskog značenja za Sloveniju na temelju kojeg je u Upravu Mercatora imenovan jedan izvanredni član koji nadgleda sve poslovne transakcije s matičnim koncernom Agrokorom.

Komentiraj