Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško u petak je u pismima Nadzornom odboru Jamnice i članovima Nadzornog odbora Poslovnog sistema Mercator, predložio smjene Mislava Galića s mjesta predsjednika i člana Uprave Jamnice te menadžera u Mercatoru Dražena Kocijana, priopćila je izvanredna uprava Agrokora.

Nadzornom odboru Jamnice Peruško je predložio da razmotri opoziv Mislava Galića s pozicije predsjednika i člana Uprave te imenuje na mjesto predsjednika Uprave Jamnice Daria Šalića.

Peruško među ostalim navodi da je Galić dio prijašnje Uprave Agrokora, koja je uzrokovala pokretanje postupka izvanredne uprave te da se protiv njega vodi kazneni postupak, što šteti poslovnom ugledu Jamnice i Galića ograničava u kvalitetnom obavljanju poslova.

“Po prirodi stvari, bilo je za očekivati da će sve osobe koje su bile dio prijašnje Uprave Agrokora d.d., koji je doveden u stanje neodrživosti poslovanja, kao odgovorne osobe podnijeti ostavku i na upravljačkim mjestima u ovisnim i povezanim društvima Agrokora, no to se nažalost u ovom konkretnom slučaju nije dogodilo”, prenosi se u priopćenju dio Peruškova obrazloženja.

Smatra kako nije uobičajeno da društvo zastupa i predstavlja osoba protiv koje se vodi kazneni postupak, koji je u posrednoj vezi s funkcijom koju obnaša. U tom smislu, drži da načelo presumpcije nevinosti ne može Galića osloboditi odgovornosti za situaciju u kojoj se nalazi i koja opterećuje Jamnicu.

U priopćenju se najavljuje da će Nadzorni odbor Jamnice Peruškov prijedlog razmatrati na svojoj sljedećoj sjednici.

U pismu upućenom predsjedniku Uprave Mercatora Tomislavu Čizmiću i na znanje članovima Nadzornog odbora Mercatora, Peruško ih obavještava o sumnji u nepravilnosti i nezakonitosti u radu ranijih uprava pojedinih društava pod izvanrednom upravom, koja se odnosi i na menadžera u Mercatoru Dražena Kocijana.

Izvanredni povjerenik je, kako se navodi, obavijestio predsjednika Uprave Mercatora i članove Nadzornog odbora da je izvanredna Uprava Agrokora poduzela sve primjerene radnje, obzirom na osnove sumnje da je Dražen Kocijan, ranije predsjednik Uprave društva Tiska, kao odgovorna osoba tog društva, svojim nesavjesnim radom potencijalno nanio iznimnu štetu tom društvu, slijedom čega postoji sumnja da su se u njegovim radnjama stekla obilježja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti.

“Izvanredni povjerenik je pozvao predsjednika Uprave Poslovnog sistema Mercator d.d. da održava korporativna etička i poslovna pravila na visokoj razini te da uzimajući u obzir činjenice iz obavijesti koja mu je upućena poduzme sve potrebne radnje kako bi se taj cilj zadržao, odnosno ostvario”, kaže se u priopćenju.

“Uspješno restrukturiranje Agrokora zahtijeva podizanje kvalitete korporativnog upravljanja kao i podizanje profesionalnih i etičkih korporativnih standarda u svim kompanijama sustava Agrokor. Svatko od nas je kao menadžer odgovoran za svoje odluke i postupke. Očekujem od uprava kompanija u sustavu Agrokor da kao pojedinci i tijela koja upravljaju kompanijama tu odgovornost preuzmu u potpunosti”, prenosi se u priopćenju Peruškova izjava.

Komentiraj