AGROKOR ODGOVORIO DOBAVLJAČIMA ‘Ne možemo ništa promijeniti preko noći’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ

Proizvođači i dobavljači Agrokora donijeli su pet zaključaka, a ako se oni ne ispune do 29. svibnja kreću s obustavom isporuke robe koncernu, prenosi Dnevnik.hr.

Koordinacija traži izjednačavanje prava s bankama, odnosno da se sve mjenice tretiraju na isti način.

Ovo su 6 Koordinacijskih zahtjeva:

1. Koordinacija proizvođača i dobavljača traži da se pomakne datum važenja promemorije sklopljene između dobavljača i financijskih ustanova do dana prijave tražbina (9. odnosno 20. lipnja 2017. godine).

2. Oformljen je radni tim za koordinaciju grupe dobavljača zbog mogućeg pokretanja tužbi protiv financijskih institucija zbog prikrivenog financiranja koncerna Agrokor.

3. Traži se službeno tumačenje saborskog Odbora za zakonodavstvo da sve obveze prema dobavljačima za isporučenu robu nakon 10. travnja 2017. godine imaju jednak status kao što imaju i banke za nova kreditiranja – tzv. senior status.

4. Traži se formalno očitovanje izvanrednog Vladinog povjerenika Ante Ramljaka te potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić da sve mjenice dobavljača imaju u postupku izvanredne uprave jednak status, odnosno da su svi dugovi po mjeničnom regresnom pravu dugovi Agrokora, a ne dobavljača.

5. Traži se od izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka da u najkraćem mogućem roku dogovori novo zaduženje koncerna Agrokor te sukladno zakonu izvrši podmirenje dijela starih obveza prema dobavljačima po svim osnovama dospjelih do dana otvaranja postupka izvanredne uprave.

6. Proizvođači i dobavljači su suglasni da ako se navedeni zahtjevi ne ostvare do ponedjeljka 29. svibnja 2017. godine, ide nova obustava sve robe.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić komentirala je zahtjeve dobavljača: “Naravno, kompanija radi na iznalaženju i dogovoru o modelu za isplatu mjenica”.

Dio dobavljača najavio je tužbu protiv nekih banaka.

Agrokor je pozvao dobavljače u srijedu na sastanak.

“Izvanredna uprava Agrokora nastavlja otvoren i konstruktivan dijalog s dobavljačima. Probleme u poslovanju pod bivšom Upravom koji su doveli do ovog izvanrednog stanja ne možemo riješiti preko noći, no nastavljamo raditi u tom pravcu. Koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora svojim zahtjevima jasno stavlja do znanja da isporuku roba Agrokoru vezuje uz rješavanje pitanja mjenica. Kako obustava isporuke roba sasvim sigurno ne bi bila u interesu niti jednog od više tisuća proizvođača i dobavljača koji rade s Agrokorom, izvanredna uprava će predstavnike 168 tvrtki koje imaju mjenice pozvati na još jedan sastanak, koji će se održati u srijedu”.

Komentiraj