Marko Lukunic/PIXSELL

Agrokor od 1. travnja pod menom Fortenova

U četvrtak je u Zagrebu održana sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća, na kojoj je odlučeno da će Trgovačkom sudu biti predloženo da datum javne objave provedbe nagodbe vjerovnika bude 1. ožujka 2019. godine, da odredi da će datum početka provedbe nagodbe nastupiti 1. travnja 2019., te da na datum javne objave odobri javnu objavu datuma početka provedbe.

Po odobrenju Trgovačkog suda u Zagrebu, 1. travnja 2019. moći će biti obavljen prijenos gospodarske cjeline pod Izvanrednom upravom Agrokora na Fortenova grupu, čime će nova kompanija započeti s radom.

Od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, u RH će kroz implementaciju nagodbe prvo proći 77 kompanija pod Izvanrednom upravom. Od toga se 45 insolvenrnih kompanija zrcali i nove “plus” kompanije počinju s radom u Novoj grupi.

U starim, neodrživim društvima započinje proces pripajanja Agrokoru d.d. Nakon što sva imovina i društva budu pripojena, utvrdit će se završetak postupka izvanredne uprave, a Agrokor se briše iz Sudskog registra. Udjeli 32 insolventne kompanije u Hrvatskoj se prenose u Novu grupu, a po prijenosu udjela, te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave. Imovina i udjeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske i koje nisu u postupku izvanredne uprave, na Novu grupu će se prenositi sukladno zakonima mjerodavnih jurisdikcije, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način.

Fabris Peruško, kandidat je za izvršnog člana UO-a, te će UO brojati ukupno 9 članova. Također, Peruško je predložen za glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe, a Irena Weber za njegovu zamjenicu i glavnu operativnu direktoricu.

Još jedan izvršni direktor bit će predložen naknadno i time će ukupno troje izvršnih direktora biti zaduženo za operativno upravljanje kompanijom.

“Ime Fortenova predstavlja novu snagu koja će donijeti novu vrijednost našim zaposlenicima, dioničarima i svim drugim dionicima te simbolizira našu predanost usmjeravanju nove snage prema zdravijim odnosima unutar tvrtke i u svim interakcijama koje imamo”, rekla je Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška, piše N1.

Komentiraj