AGROKOR: ‘Naša pozicija i opstojnost nisu upitne, radimo na novom poslovnom modelu’

Boris Scitar/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva danas se oglasilo o krizi u kojoj se našao Agrokor:

U nastavku prenosimo njihovo priopćenje:

“Vlada Republike Hrvatske i dalje aktivno prati razvoj situacije u Agrokoru te nastavlja razgovore s ključnim akterima koji moraju doprinijeti stabiliziranju poslovanja. Predstavnici Vlade sastali su se u više navrata se menadžmentom kompanije, kao i s domaćim i stranim vjerovnicima čije su odluke i sudjelovanje presudni za iznalaženje najboljih rješenja i takve će razgovore ovaj tjedan započeti i s predstavnicima  najvećih dobavljača Agrokora.

Pritom, Vlada traži od svih sudionika koji definiraju rješenja za prevladavanje problema u poslovanju da se rješenjima očuva stabilnost samog Agrokora, radnih mjesta te poslovanja svih dobavljača i svih Agrokorovih partnera.

Kako je Agrokor privatna kompanija, odgovornost za upravljanje rizicima i dalje je prije svega na upravi i vlasniku koji u suradnji s najvećim vjerovnicima moraju naći rješenje za prevladavanje teškoća u poslovanju.

Zbog važnosti kompanija u koncernu Agrokor za ukupno gospodarstvo Hrvatske te imajući u vidu prije svega budućnost zaposlenika, partnera i dobavljača, Vlada će u okviru zakonima određenih mogućnosti u odnosu na Agrokor nastaviti raditi na očuvanju stabilnosti ukupnog gospodarstva Hrvatske”, navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

Predstavnici Agrokora također su se obratili javnosti svojim priopćenjem:

“Do javnosti ovih dana dolaze razne informacije o Agrokoru, među njima i velik broj nepotpunih i netočnih informacija koje mogu stvoriti iskrivljenu sliku o kompaniji i poziciji u kojoj se ona nalazi.

Poštujući veliki javni interes, želimo ponoviti da je Agrokor najveća hrvatska i regionalna kompanija, koja ima snažne brendove, jaku tržišnu poziciju i kvalitetne zaposlenike. Ukupan Agrokorov prihod čini 15% hrvatskog BDP-a i jedan je od pokretača gospodarskog razvoja, prvenstveno u prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji.

Pozicija i opstojnost Agrokora i njegovih kompanija nije upitna. Menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju sustava i novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih dionika, vodeći prvenstveno računa o zaposlenicima i njihovim radnim mjestima te dobavljačima i partnerima, prema kojima će Agrokor ispunjavati sve preuzete obveze. Odabrani model uskoro će biti prezentiran svim ključnim partnerima i zaposlenima. Agrokoru će biti prihvatljiv samo onaj model koji ne bi išao nauštrb naših zaposlenika i naših dobavljača i koji će u potpunosti štititi njihove interese, a u suglasju je s našim investitorima.

Važno je naglasiti da u tom procesu imamo snažnu podršku svojih ključnih dionika.

Repozicioniranje kompanije omogućit će daljnji razvoj kako naših kompanija, tako i naših poslovnih partnera/dobavljača”, kažu iz Agrokora.

Komentiraj