AGROKOR Lovrinović: ‘Plenković nije tražio apriornu podršku’

FaH

Saborski zastupnik i predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović rekao je u petak nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima, na kojem je oporbi predstavljen prijedlog zakona o sistemskim tvrtkama, da ih je premijer šturo izvijestio o zakonskom prijedlogu i pritom nije od njih tražio apriornu podršku, te je najavio da će njegova stranka zauzeti stajalište tek kada vidi zakon.

“Samo smo šturo doznali neke informacije, one glavne. Navodno u prijedlogu zakona ima oko 50 članaka. Premijer je objašnjavao da je to veliki problem, da treba hladna glava. Treba sagledati sve aspekte jer su u pitanu i dobavljači, radnici, kreditori”, rekao je Lovrinović novinarima nakon sastanka.

Kaže da nije vidio prijedlog zakona pa se ne može ni izjasniti o njemu. “Tek kada pročitam taj zakon temeljito, onda ćemo donijeti stav o tome. Ovo je pokušaj rješavanja posljedica. To bi navodno trebalo trajati 12 do 15 mjeseci”, dodao je.

Plenković od njih nije tražio apriornu podršku, a na to nitko nije ni bio spreman.

Da se Mercedes tako zaduživao i on bi kleknuo na koljena

Lovrinović je ustvrdio da je Agrokor osim prebrzog širenja i investiranja u problem doveo i monetarno-kreditni sustav Hrvatske.

“Da se Mercedes zaduživao uz deset posto kamata deset godina, i on bi kleknuo na koljena.  Nakon ovoga doći u problem i sama država. Imamo veliki problem u Hrvatskoj, a naša stranka se zalaže za promjene uzroka tog modela deformiranog mehanizma, koji dovodi u probleme sva poduzeća, kompanije, pa tako i Agrokor. Rizična je situacija. Kao stranka želimo repozicionirati bankarsko-kreditni, odnosno monetarni sustav”, naglasio je Lovrinović.

Kao dodatni problem on vidi potez predsjednika Sabora Bože Petrova koji je kao građanin kazneno prijavio vlasnika Agrokora Ivicu Todorića.

“Je li netko nekoga trebao tužiti jučer, danas ili za sedam dana, mislim da to ovdje nije presudno, nitko neće pobjeći. Ovo su problematični trenuci i svaka izjava i potez može pogoršati situaciju. Nikoga ne branim niti napadam, ali ako se traži razumski, hladan pristup ovoj problematici, onda moramo svi biti odgovorni. Onaj tko treba i mora, ionako će snositi posljedice”, poručio je Lovrinović.

Komentiraj