Ekonomski stručnjak Andrej Grubišić gostovao je na N1 televiziji, gdje je komentirao današnji sastanak premijera Andreja Plenkovića s vjerovnicima koncerna Agrokor.

Grubišić smatra kako je pozicija izvanrednog povjerenika relativno nepovoljna, te misli da će politika teško naći osobu koja će sigurno i dobro plaćeno mjesto zamijeniti “avanturom u Agrokoru”.

“Politika i ne krije da čovjek treba biti kompetnetan, da ne bi trebao biti u sukobu interesa, i da bi trebao biti politički podoban. Mislim da svi koji su u koaliciji bi trebali odobriti tog čovjeka, svima bi trebao biti po volji”, izjavio je.

Grubišić također smatra kako je jedino sigurno svaki od dobavljača ima svoj partikularni interes: “Pitanje je samo radi li to netko na štetu drugih. Savršeno je jasno da neki dobavljač Konzuma ima interes da dobije svoja potraživanja. Treba postaviti pitanje koji je interes svih drugih za takvo nešto. Ako se spašava Konzum, kako na to gledaju drugi malotrgovački lanci… Njih nitko ne spašava nego su prepušteni tržišnoj utakmici.”

Ultimativnim ekonomskim strateškim interesom, Grubišić smatra životni standard građana, naglasivši kako je po mnogim parametrima, Hrvatska među najsiromašnijima u Europi: “Kad država kaže da je nešto od strateškog interesa, vodite računa o tome da političar donosi odluku koja ima posljedice za mnogo ljudi, a nema nikakvu odgovornosot. Kad netko kaže da ima političku odgovornost, možete slobodno odmahnuti rukom. Kako su obranjena radna mjesta u Agokoru? Tako da ste prisilii vjerovnike da ne mogu naplatiti milijarde kuna glavnice. Zamislite da su vaše!”

Grubišić previđa da će Vlada, ukoliko se nagodba ne postigne do 10. srpnja, nekom uredbom ili aktom pridužiti trajanje izvanredne uprave dok se nagodba ne sklopi.

“Mislim da je Agrokor u lošijem stanju nego u kojem je bio prije nego je došla izvanredna uprava. Konzum i dalje ‘pada’, pa onda posljedično Ledo i Jamnica… To su moje slutnje, ali mislim da nisam daleko od istine”, zaključio je Grubišić.

Komentiraj