“Agrokor je najveća pljačka od privatizacije”

hina

Saborsku raspravu o gotovo tehničkom pitanju imenovanja člana Povjerenstva za fiskalnu politiku oporba je u petak iskoristila da vladajuće prozove za netransparentno poslovanje vezano uz Agrokor, što su iz SDP-a nazvali “najvećom pljačkom od privatizacije”, dok su Mosta HDZ-ovcima poručili da se uvijek pozivaju na nacionalne interese, a na kraju netko od njih “omasti brk”.

“Možemo mi ovdje predlagati članove povjerenstva i ovog i onog, ali činjenica je da je fiskalna stabilnost zemlje i poduzetnika ugrožena odlukama Vlade oko Agrokora, a sve tužbe koje će doći dovest će do toga da će hrvatski građani, porezni obveznici platiti netransparentni rad premijera Plenkovića oko Agrokora”, poručio je SDP-ovac Gordan Maras.

HDZ-ova Grozdana Perić odbacila je te optužbe, ističući da se posao oko Agrokora odvija transparentno.

“Ne možemo to tako okvalificirati! Posao oko Agrokora odvija se transparentno, a sve što je Vlada poduzela je nastojanje da se taj postupak odvije što kvalitetnije. Ne možemo govoriti o tome da se radi netransparentno”, poručila je Perić.

Maras (SDP): Agrokor je najveća pljačka od privatizacije

Maras je ustrajavao u tvrdnji kako je priča oko Agrokora najveća pljačka koja se dogodila u Hrvatskoj nakon privatizacije 1990-tih.

Optužbe za netransparentno poslovanje u Agrokoru stizale su i iz redova Mosta.

“Ovakvim netransparentnim djelovanjem po pitanju Agrokora taj je proces kompromitiran. Savjetničke usluge, ‘roll up’ kredit i sve loše dogodilo se nakon izlaska Mosta iz Vlade”, istaknuo je Nikola Grmoja.

Perić (HDZ): Problem je postojao i puno prije, ova Vlada se uhvatila u koštac s Agrokorom

Perić je oporbenjacima uzvratila da je problem oko Agrokora postojao puno prije ove Vlade, da su na taj problem određene institucije upozoravale te da se to ne može povezati samo s ovom vladom koja se “uhvatila u koštac s Agrokorom te nije stajala skrštenih ruku”.

Predsjedavajući Furio Radin zastupnike je upozoravao kako je tema član Povjerenstva za fiskalnu politiku, a ne situacija u Agrokoru.

SDP-ovac Maras u tom je kontekstu upitao jesu li građani ikada čuli za Povjerenstvo za fiskalnu politiku, koje bi se trebalo brinuti o transparentnom trošenju novca iz proračuna. “Odgovor njih 99 posto sigurno bi bio ‘nismo nikad čuli’. Jesu li Vlada i Sabor iskoristili taj alat i to tijelo koje bi nas trebalo upozoravati na rizike i fiskalne neodgovornosti koji se događaju u Hrvatskoj”, upitao je.

‘Mostovci’ su pak isticali kako inzistiraju “na odgovornosti za postupke nečinjenja i laganje prema institucijama”.

Grmoja (Most): HDZ uvijek prodaje priču o višim nacionalnim interesima, a netko od njih omasti brk

“HDZ ne može ništa odraditi bez repova i uvijek prodaju neku priču o višim nacionalnim interesima, ali netko od njih omasti brk”, prozivao je Grmoja.

Istup HDZ-ovca Branka Bačića, koji je Marasa podsjetio da je upravo on bio ministar poduzetništva i obrta u vrijeme kad je Agrokor preuzimao Merkator, isprovocirao je tog SDP-ovca koji je čestitao Ivici Todoriću na toj akviziciji.

“To je bio posljednji čavao u lijes Agrokora”, kazao je Bačić, na što mu je Maras uzvratio kako je to besramno. “Savjetnici su uzeli 12 milijuna kuna, a meni se sad spočitava izjava od prije tri godine”, poručio je Maras.

Pošto su se dobacivanja iz zastupničkih klupa nastavila, Furio Radin u dva je navrata proglasio stanku da se zastupnici ‘ohlade’.

“HDZ i SDP se svađaju tko je kriv za Agrokor? Svašta!”, naglasio je Grmoja.

Maroje Lang umjesto Ante Žigmana u Povjerenstvu za fiskalnu politiku

Inače, prijedlog saborskog Odbora za financije je da se Ante Žigman razriješi članstva u Povjerenstvu za fiskalnu politiku, a da se na njegovo mjesto imenuje Maroje Lang. Povjerenstvo ima predsjednika i šest članova, od kojih je jedan predstavnik Hrvatske narodne banke (HNB).

Kao predstavnika HNB-a u Povjerenstvo je 2014. imenovan Žigman, no Sabor ga je u veljači ove godine imenovao predsjednikom Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, pa je guverner HNB-a kao njegovu zamjenu predložio Maroja Langa.

Komentiraj