AGROKOR Hajdaš Dončić: “Lex Agrokor” nam je neprihvatljiv

FaH

Saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić poručio je u četvrtak kako je SDP-u neprihvatljiv “Lex Agrokor”, kakav je predstavljen u medijima, te je poručio da, ako su bilance Agrokora frizirane, ministar financija Zdravko Marić snosi veliku odgovornost.

“Smatramo da nekoliko ključnih sastavnica ‘Lex Agrokora’ nije u skladu s europskim zakonodavstvom”, komentirao je Hajdaš Dončić na konferenciji za novinare najave iz Vlade o donošenju novog zakona, upozoravajući da bi posljedice za štetne odluke državnog upravitelja snosili porezni obveznici.

Naglasio je kako država treba imati aktivnu ulogu s vjerovnicima jer treba podijeliti dobavljače u nekoliko skupina ili klastera, ovisno od njihove izloženosti prema Agrokoru. “Ne smije se dogoditi da samo najizloženiji mogu utjecati i odlučivati o načinu isplate prvog, drugog ili trećeg reda prema vjerovnicima Agrokora”, kaže Hajdaš Dončić.

Na pitanje o navodno friziranim Agrkorovim bilancama Hajdaš Dončić je uzvratio da, ako je to točno, Zdravko Marić, koji je u Vladu došao iz tog koncerna, snosi veliku odgovornost.

Njegov stranački kolega Gordan Maras smatra da je Marić, bez obzira je li bio povezan s time ili ne, kao dio vodstva morao biti upoznat sa stanjem u sustavu. “Mislim da je premijer Andrej Plenković dosta paraliziran opterećenjem njegove Vlade zbog povezanosti s Agrokorom”, rekao je Maras.

Dončić je poručio kako bi trebalo izbjeći da slučaj Agrokor postane slučaj “spašavanja vojnika Ryana”, na što se Maras nadovezao kako mu “Plenković ne izgleda kao Tom Hanks”.

Komentiraj