AGROKOR: GREF ‘Sberbank čini sve što je moguće da podupre koncern’

Ivo Cagalj/PIXSELL

Najveća ruska banka Sberbank čini sve što je moguće kako bi poduprla hrvatski koncern Agrokor, čiji je najveći kreditor, izjavio je u utorak izvršni direktor te ruske državne banke German Gref.

Gref je novinarima u Moskvi kazao i da Sberbank ne želi upravljati maloprodajom u istočnoj Europi.

Agrokor, najveća hrvatska kompanija u privatnom vlasništvu, također i najveći prehrambeni proizvođač i maloprodajni lanac na Balkanu, suočen je s pritiscima investitora i hrvatske Vlade da riješi problem svoje zaduženosti, piše agencija Reuters.

Inače, iz te banke u ponedjeljak su za Hinu kazali da su se sastali s glavnim bankama-vjerovnicima Agrokor koncerna i dogovorili kao prvi korak, uz pomoć konzultanata, pripremiti plan likvidnosti Agrokora za sljedeća tri mjeseca, a koji bi trebao biti usuglašen do danas.

Reuters još navodi i da je Gref u utorak rekao novinarima kako Sberbanka “vrlo aktivno” razmatra opcije za brzi izlazak iz Ukrajine. Naveo je da gubitci po zajmovima u Ukrajini čine otprilike 70 posto potencijalnih bančinih gubitaka.

Ukrajinska vlada nedavno je odlučila nametnuti sankcije Sberbanci i ostalim ruskim državnim bankama koje posluju u Ukrajini, kako bi se spriječilo povlačenje kapitala iz Ukrajine u korist povezanih osoba.

Komentiraj