HINA/Tomislav Pavlek

AGROKOR Burilović: ‘Treba se okrenuti budućnosti’

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović u četvrtak je izjavio kako se sada, nakon objave revizijskog izvješća Agrokora, treba okrenuti budućnosti te restrukturiranju sustava.

“Sada, nakon objave izvješća revizije u kojem je vidljivo kako veliki iznosi nisu bili prikazivani, treba se okrenuti budućnosti, treba krenuti restrukturirati, treba ići od početka nagodbi da stabiliziramo sustav”, kazao je Burilović odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija.

Kazao je i kako zadnji podaci o poslovanju Agrokorovih tvrtki ohrabruju i to je ono o čemu treba voditi računa.

“Moramo zadržati stabilnost ovakvog jednog velikog sustava i tu je velika uloga na Vladi i povjereniku (Anti Ramljaku)”, rekao je Burilović te dodao kako se lex Agrokorom stabilizirao sustav i Vladi se tu mora dati priznanje.

Danas, kada se prozivaju neki ljudi, treba se sjetiti što se događalo u trećem mjesecu kada je prijetilo urušavanje ne samo Agrokora i njegovih tvrtki nego i puno više tvrtki koje su vezane uz Agrokor, kazao je Burilović.

“Okrenimo se budućnosti, sustav je stabiliziran, vidi se to po rezultatima tvrtki, poglavito iz prehrambenog sektora. Nešto je trgovina lošija ali i ona je blizu oporavka i s tim moramo biti zadovoljni i težiti stabilizaciji cijeloga sustava”, poručio je.

Na pitanje jesu li institucije dobro odradile svoj posao proteklih godina vezano uz Agrokor, Burilović je rekao kako on ne može dati odgovor na pitanje kolika je nečija pojedinačna odgovornost kao institucije.

Najnovije mjesečno izvješće izvanredne uprave Agrokora, koje se odnosi na gospodarsko i financijsko stanje te provedbu mjera u razdoblju od 11. rujna do 10. listopada, pokazalo je da je u poslovnoj grupi Maloprodaja i veleprodaja (Konzum Hrvatska, Konzum BiH, Tisak, Velpro Centar i Velpro BiH), ostvareni su kumulativni prihodi od 10,32 milijarde kuna, uz negativnu EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) od 193 milijuna kuna.

U prvih osam mjeseci ove godine kompanije iz poslovne grupe Poljoprivreda (Jamnica, Sarajevski kiseljak, Roto Dinamic, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant i PIK Vrbovec) ostvarile su kumulativne prihode od 1,81 milijarde kuna i EBITDA od 207 milijuna kuna.

U poslovnoj grupi Prehrana kumulativni prihod u prvih osam mjeseci iznosio je 5,97 milijardi kuna, a EBITDA 946 milijuna kuna. Te su kompanije, navodi se u izvješću, ostvarile rast prodaje, ali još uvijek ispod razine prethodnog razdoblja.

Komentiraj