EPA/DAVID MCNEW

Agresivni požar prijeti tisućama kuća u južnoj Kaliforniji

Stotine američkih vatrogasaca podizalo je rano u petak barijere kako bi zaustavili nadiranje šumskog požara prema tisućama domova u gradiću jugoistočno od Los Angelesa.

Više od 21000 ljudi evakuirano je s jezera Elsinore, gdje se vatrena stihija i gusti dim nadvijaju nad gradić sa 60 000 stanovnika, u vrijeme dok požar ‘Sveta Vatra’ hara obližnim brdima Svete Ane.

“Izgleda kao ratna zona”, rekla je Ana Tran za Los Angeles Time, dok su pepeo i retardant padali na njezinu četvrt.

Požar, koji je samo pet posto pod kontrolom vatrogasaca, “hrani” se suhim raslinjem i jakim naletima vjetra, rekao je Thanh Nguyen, glasnogovornik lokalnih vatrogasaca.

“Snažni (vjetrovi) agresivno nose vatru nizbrdo” rekao je Nguyen, dodavši kako vatrogasci rade pregrade i linije zadržavanja kako bi zaštitili više od 2000 domova.

Tri su vatrogasca pretrpjela manje ozljede boreći se protiv relativno malog požara koji je od četvrtka progutao više od 4128 hektara zemlje, kažu vatrogasni dužnosnici.

Guverner Jerry Brown za to je područje u četvrtak proglasio izvanredno stanje, angažirajući dodatne resurse i snage.

Forest Clark (51) optužen je za podmetanje požara, kazali su iz ureda tužitelja okruga Orange.

Sveta Vatra je jedan od nekoliko požara u Kaliforniji koji su raselili tisuće ljudi. Požare diljem Kalifornije mogli bi dodatno potaknuti snažni naleti vjetra, niska vlažnost i visoke temperature u petak i subotu, upozoravaju meteorolozi.

U sjevernoj Kaliforniji, mehaničar koji je pomagao u gašenju požara ‘Carr’ oko Reddinga stradao je u prometnoj nesreći u četvrtak, čime je broj žrtava porastao na osam, kazali su iz kalifornijskog Odjela za šumarstvo i zaštitu od požara (CalFire).

Carr, koji je zahvatio 72 000 hektara površine ubio je još dvojicu vatrogasaca i troje članova jedne obitelji te uništio gotovo 1100 domova. Vatrogasci su obuzdali 49 posto vatrene stihije, kažu u CalFireu.

Više od 4000 vatrogasaca bori se protiv još jednog golemom požara, Mendocino Complexa koji je spalio 123,500 hektara u tri okruga sjeverno od San Francisca.

Dvoje je vatrogasaca ozlijeđeno, a 119 domova uništeno u tom najvećem požaru ikad zabilježenom u Kaliforniji, objavio je CalFire.

Komentiraj