Agent OSA-e oslobođen optužbi za bacanje petarde pred vozilo generala

Davor Javorovic/PIXSELL

Općinski sud u Mostaru oslobodio je optužbi agenta Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u BiH Zlatka Humu, koji je prije više od godinu dana bacio snažnu petardu “topovski udar” u tunelu kod Mostara ispred vozila u kojemu se nalazio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga BiH, general pukovnik Anto Jeleč.

Kako su u srijedu objavili mediji, sutkinja Ognjenka Škoro jučer je u izricanju presude rekla kako Humo nije kriv za kazneno djelo izazivanja opće opasnosti, a za što je predviđena kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.
Sutkinja je najavila naknadno pismeno objašnjenje presude, a županijska tužiteljica Maja Ćišić, nezadovoljna ishodom suđenja, odmah je najavila podnošenje žalbe Županijskom sudu u Mostaru.
Agent OSA-e je policiji priznao da je potkraj studenog 2015. bacio improviziranu eksplozivnu napravu, “topovski udar”, na izlazu iz tunela, dok se vraćao s posla u Sarajevu u pratnji dvojice sugrađana.
Siloviti zvučni udar dogodio se ispred vozila u kojemu se nalazio general Jeleč s pratnjom koji se vraćao s pokopa vojnika koje je u Sarajevu ubio radikalni islamist.
Samo zahvaljujući prisebnosti generalova profesionalnog vozača nije došlo do neželjenih posljedica, te su projurili su kroz dimnu zavjesu i ubrzo sustigli vozilo iz kojega je bačena naprava.
Agent OSA-e je bio suspendiran iz ove agencije od vremena incidenta.

Komentiraj